Centri civilnih inicijativa danas su u prostorijama PTC-a Forum u Livnu prezentirali rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine.

Prema rezultatima koje su za prvih pola godine monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za 2016. godine predstavile, Ana Lučić, koordinator za medije CCI i Vesna Milas, konzultantica za monitoring, zabilježen je blagi pozitivni pomak.

Taj pomak je vidljiv najviše u lipnju mjesecu u broju mjera koje je aktualna Vlada donijela što pokazuje i podatak o 85 razmotrenih mjera. To je ujedno i najbolji mjesečni rezultat ove Vlade od njenog imenovanja.

Po broju razmotrenih mjera u prvom polugodištu 2016. godine Vlada Hercegbosanske županije razmotrila je 272 mjere. U izvješću se navodi da je Vlada Hercegbosanske županije zakazala po pitanju utvrđivanja zakona. Međutim, u prvih 6 mjeseci 2016. godine realizirala je niz značajnih mjera čija bi uspješna primjena mogla pozitivno utjecati na poboljšanje kvalitete života građana.

Posebice se izdvajaju dvije utvrđene strategije – Strategija razvoja Hercegbosanske županije do 2020. godine utvrđena u prijedlogu i Strategija za borbu protiv korupcije utvrđena u nacrtu. U izvješću se navodi i Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, Zakon o turističkoj djelatnosti, Zakon o obrazovanju odraslih, Odluka o usvajanju Programa „Beneficije za socijalnu zaštitu“, Odluka o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava „Podrška – besplatni udžbenici“.

Prema izvješću Centra civilnih inicijativa županijska Vlada do konca prve polovice 2016. godine nije utvrdila svoj Program rada u ovoj godini.

Transparentnost rada Vlada Hercegbosanske županije je na zadovoljavajućoj razini i nakon svake održane sjednice na web stranici Vladi objavljuju se detaljne informaciji o realizaciji mjera koje su bile na dnevnom redu. Na web stranici se, pored osnovnih informacija o sastavu Vlade i ostalim županijskim tijelima, mogu pronaći i ključni dokumenti: Proračun za 2016. godinu, Rebalans Proračuna za 2015. godinu, Proračuni i Izvješće o izvršenju Proračuna za posljednjih 5 godina, DOP za razdoblje 2015-2017. godina, Reformska agenda, itd. Na web stranici se nalaze objavljene i Narodne novine Hercegbosanske županije od 1996. do konca 2015. godine.

Pozitivno se ističe da građani Hercegbosanske županije i cijele BiH imaju mogućnost posredstvom web stranice Vlade Hercegbosanske županije postavljati pitanja članovima Vlade.

Zahvaljujući redovitom svakodnevnom ažuriranju informacija svi zainteresirani mogu saznati detalje o radu ove institucije.

Centri civilnih inicijativa skreću pozornost institucijama vlasti u Hercegbosanskoj županiji na potrebu intenziviranja i povećanja učinkovitosti rada u nastavku godine i da što prije donesu Program rada za preostali dio godine i da na vrijeme pristupe kreiranju i usvajanju Programa rada i Proračuna za 2017. godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok