Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da su livanjski Srbi privođeni zbog “sumnjivih radnji” i naoružanja.

Ilija Pavić, koji služi zatvorsku kaznu zbog zločina protiv civilnog stanovništva u Livnu, ispričao je kako je kao vojni policajac pucao u čovjeka. Prema riječima Pavića, radilo se o nezgodi. Piše Justice Report.

“Ja sam priznao krivnju, jer sam to napravio. Čovjeka sam ranio i preminuo je u bolnici”, rekao je Pavić.

On je pojasnio da je bilo javljeno da u jednoj kući gori svjetlo i da su otišli “gore da upozore ljude”.

Tužilaštvo je istaklo da je u ranijoj izjavi svjedok rekao da je išao na izvršenje zadatka kojeg je dobio od pretpostavljenih u Vojnoj policiji. Pavić je rekao da ne zna od koga je stigla dojava, ni “ko je tada bio u operativi”. Istakao je da je to bilo normalno, jer je Livno u tom periodu bilo granatirano i nije „smjelo goriti svjetlo“.

Tužilac Saša Sarajlić je kazao da je pozvao ovog svjedoka kako bi ispričao “da je čovjek smrtno stradao prilikom zadatka koji je dobio od pretpostavljenih u Vojnoj policiji”.

Pavić je naglasio da “njemu njegov zapovjednik nikada nije rekao: ‘Otiđi i ubij'”. Iz Vojne policije, kako je naveo, otišao je, jer više nije htio biti tu “nakon ovog događaja”.

U unakrsnom ispitivanju, Pavić je kazao da za vrijeme “događaja za koji je osuđen” nije bilo nikakve komunikacije između njega i optuženog Zdenka Andabaka, te da nema saznanja da je optuženi u tom periodu nekoga tukao ili ubio.

Odgovarajući na pitanja optuženog Andabaka, svjedok je rekao da su osobe privođene zbog sumnjivih radnji i naoružanja.

Andabaku se se Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem sudi za zatvaranje, mučenje i ubojstva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Svjedok Pavić je kazao da je Vojna policija bila smještena u školi “Ivan Goran Kovačić”, te da je bilo privođenja i puštanja osoba. Potvrdno je odgovorio na pitanje da li su osobe srpske nacionalnosti privođene, kazavši: „Svi koji su bili sumnjivi da su povezani sa drugom stranom Srba su bili privođeni“.

Vrhovni sud FBiH osudio je Pavića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, na dvije i po godine zatvora za ratni zločin počinjen 1992. godine nad civilima u Livnu.

Suđenje će se nastaviti 31. kolovoza.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok