Svjedok Obrane na suđenju Zdenku Andabaku za zločine u Livnu ispričao je kako je kao policajac osiguravao ukop stradalih u tom mjestu u ljeto 1993.

Zoran Vrdoljak kazao je da je radio kao civilni policajac u Livnu tokom rata. Naveo je da civilni policajci nisu sudjelovali u akciji razoružavanja Bošnjaka u selu Grborezi.

“Taj dan smo mi bili u pripravnosti. Naš zadatak je bio da ugledne Bošnjake, doktore, direktore, dovedemo u policijsku stanicu. Ja sam išao po direktora ‘Preslice'”, rekao je Vrdoljak, dodajući da su razoružani i njegova dvojica kolega – izvjesni Velagići.
Odgovarajući na pitanje branioca Bajre Čilića, svjedok je negirao da je bio u Grborezima 21. srpnja 1993.

“Bio sam nakon dan ili dva, na osiguranju sahrane ili dženaze, kako hoćete, ove dvojice pripadnika”, rekao je on, pojašnjavajući da je nakon razoružavanja sa još dvojicom kolega, po naređenju, obilazio sela Guber, Komorani i Grborezi.

On je kazao da je to bio ukop dvije osobe koje su poginule jer su pružale otpor.

Optužnica tereti Zdenka Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Vrdoljak je kazao da tih dana nije viđao zaštićene svjedoke S-1 i S-2 u Grborezima. S-1 je prvi put vidio tokom interevencije, nekih mjesec dana nakon razoružavanja.

“Njihova majka je dolazila barem deset puta kod moje majke i zvala je policiju i prijavljivala dešavanja u Grborezima. Bilo je pljački… Tražila je i mene. Znao sam je odvesti autom kući u Grboreze”, posvjedočio je Vrdoljak.

On je kazao da poznaje Zdenka Andabaka koji je u to vrijeme bio zapovjednik Vojne policije.

Vrdoljak je 2014. godine saslušan kao osumnjičeni i zajedno sa Andabakom je bio uhapšen te godine.

Suđenje se nastavlja 24. kolovoza.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok