U nedjelju 17. srpnja, svečano je otvoreno peto po redu Livanjsko kulturno ljeto 2016. godine u dvorani Narodnoga sveučilišta koja je bila premala primiti sve zainteresirane.

U svečanost otvorenja nazočne je uvela Livanjka Ana Mihaljević koja je uz gitarsku pratnju Ladislava Džaje izvela pjesmu Moje Livno. Manifestacija Livanjsko kulturno ljeto se već petu godinu za redom održava u organizaciji Općinskog načelnika i Općine Livno s ciljem podizanja kulture grada Livna te naglašavanja kvalitete rada domaćih livanjskih umjetnika. Tako je na otvorenju izveden dio iz predstave Ero s onog svijeta.

Naime, na radost ljubitelja kazališnih predstava HKUD Dinara oživjelo je Scenu Cleuna koja zahvaljujući trudu i radu članova ovog amaterskog kazališta veoma uspješno promiče kulturu grada Livna. Zajedno s glumcima Terezom Grgić i Ivanom Maglicom i nekolicinom članica Cleune u livanjskoj narodnoj nošnji nastupili su i članovi zbora Glazbene škole Franjo Vilhar predvođeni profesoricom Katarinom Džeko te članovi Gradske limene glazbe s voditeljem Mladenom Jelovićem. Livanjsko kulturno ljeto 2016. otvorenim je proglasio livanjski načelnik Luka Čelan izrazivši veliko zadovoljstvo da peto po redu Ljeto otvara zajedno s velikim brojem nazočnih sugrađana. „Kultura i umjetnost, knjiga, slika, scena, glazba, jedni su od najvećih čovjekovih izuma i kao neuništivi znameni humanosti i plemenitosti svijetla su točka u još uvijek uskovitlanom vremenu u kojem živimo“, kazao je načelnik Čelan te dodao da se nada da nije pretjerano ustvrditi da se za Livnjake taj tračak svjetla s polja kulture zove Livanjsko kulturno ljeto. Načelnik je u svom obraćanju pozvao sve nazočne na podjelu radosti svih događanja vodeći se narodnom izrekom da je podijeljena radost dvostruka radost. Posebno je iz ovogodišnjeg programa istaknuo veliku izložbu Susret triju generacija ističući 130. obljetnicu rođenja jednog od najvećih Livnjaka, akademskog slikara Gabrijela Jurkića. Dodao je da je najznačajnije djelo bosanskohercegovačkog slikarstva upravo Jurkićeva Visoravan u cvatu, koje se danas čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu i upravo to remek djelo livanjskog slikara bit će predstavljeno na spomenutoj izložbi. „Umjetnost pokušava, a ako uspije uglavnom ostaje na ohrabrujućem mjestu. Vaša nazočnost danas nama je potvrda da smo kroz sve vidove umjetnosti uspjeli ojačati kulturu Livna“, zaključio je u obraćanju načelnik Čelan i peto po redu Livanjsko kulturno ljeto proglasio otvorenim. Publika je u nastavku programa uživala u pjesmama splitske klape Rišpet, čiji nastup je praćen ovacijama i dugotrajnim pljeskom. Manifestacija Livanjsko kulturno ljeto traje do 12. kolovoza kada će na središnjem gradskom trgu koncert održati grupa Dalmatino. Do tada posjetitelje očekuju kazališne predstave, poetske večeri, koncerti, izložbe, te međunarodna smotra folklora. Već sutra, 19. kolovoza gost u Livnu je Goran Matović s poetskom večeri San i Ludilo, posvećenu velikom hrvatskom pjesniku i boemu Tinu Ujeviću. Večer u bašti Franjevačkoj muzeja i galerije Gorica počinje u 20 sati i 30 minuta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok