Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su nakon opsežnih priprema u srijedu uklonili i uništili 60 minobacačkih mina kalibra 82mm koje su pronađene na napuštenom artiljerijskom položaju na planini Vitorog, sjeveroistočno od Glamoča.

Ova eksplozivna sredstva su na terenu nepristupačnom motornim vozilima pronašli  čobani koji na lokalitetu vrše ispašu stada, a pri preliminarnom izviđanju lokacije uočeno je oko 40 mina. Detaljnim pregledom lokacije ukupno je pronađeno 60 minobacačkih mina M74P1.

Zbog nepristupačnog terena i veoma teških uslova za medicinski transport ili gašenje vatre u slučaju izbijanja požara ove mine nisu mogle biti uništene na licu mjesta, već su transportovane na poligon za uništavanje NUS-a u Glamoču gdje su uništene, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Transport sredstava je izvršen ATV vozlima visoke prohodnosti (QUAD) sa prikolicama koja su jedina mogla prići licu mjesta s obzirom na to da je mjesto na kojem su pronađena bio više od 1,5 km udaljeno od najbliže točke kojoj se moglo pristupiti terenskim vozilima. Nadzor terena prilikom uništavanja je vršen bespiloptnim letećim platformama – dronovima, dok je tokom trajanja cijele operacije za slučaj nesreće u pripravnosti bio helikopter za medicinski transport Oružanih snaga BiH, navedeno je. Prenosi Fena.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija