Na posljednjoj sjednici Općinsko vijeće Livna pokrenulo je postupak proglašenja općine gradom.

Kako je za Fenu prenijela Silvija Brčić iz Ureda načelnika općine, odluka o tome usvojena je sa 26 glasova za, dvoje vijećnika bilo je suzdržano a jedan protiv.

U obrazloženju te odluke stoji da je promjena statusa općine u status grada kao jedinice lokalne samouprave jačanje njezinog društvenog, političkog i gospodarskog utjecaja.

"Livno je sjedište Hercegbosanske županije, ima najmanje trideset tisuća stanovnika, u njegovom gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje deset tisuća stanovnika“, kazala je Silvija.

Dalje navodi da je Livno oduvijek bilo, a i sada je, kulturno, političko, upravno, zdravstveno, prometno i prosvjetno središte ove županije a sami grad je na raskrižju glavnih prometnica s kojima je vezan sa ostalim dijelovima Županije, ali i susjednom Hrvatskom.

O dodatnim razlozima proglašenja općine gradom Silvija ističe položaj Livna koji je oduvijek imao značajno geostrateško značenje kao i veliku prometnu važnost za komunikaciju između srednjeg Jadrana i zaleđa.

"Ima iznimno dugu urbanu tradiciju u BiH a pisani trag njegovog spominjanja kao grada seže još u rani srednji vijek, točnije Povelju Kneza Mutimira iz 892. godine“, ističe Silvija dodavši na to da je Livno bilo neformalno sjedište Kliškog sandžaka, regionalno središte Jugozapadne Bosne, sjedište okruga, oblasti kotareva i sl.

Ono što ona posebno napominje jest i to da status grada ima i druge prednosti, a jedna od njih je izravna mogućnost pristupa Europskim fondovima, jačanje partnerskog odnosa prema drugim gradovima kako u BiH, tako i u regiji, a nije zanemarivo ni to što status grada daje prednosti prilikom kandidiranja projekata prema međunarodnim donatorima.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok