Središte Hercegbosanske županije, odnosno općina Livno, uskoro bi trebalo dobiti konzulat Republike Hrvatske.

Prema informacijama iz Vlade Hercegbosanske županije, potreba za ponovnim otvaranjem konzulata je velika. Piše Večernji list.

Odsječeni od matice

“Mislim kako nije bilo potrebe da se to konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Livnu i zatvori. No, o tome nismo odlučivali mi, nego netko drugi”, kazao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić. Ističe da se tijekom ovih godina od kako je konzulat zatvoren, pokazalo kako je ovaj kraj odsječen od matice.

“Samo uvođenje konzularnih dana pokazalo je opravdanost otvaranja konzulata u Livnu”, navodi Dalić. Ističe kako će navesti i razloge zbog kojih bi trebalo otvoriti konzulat.

“Jedan od razloga zbog kojih ističemo potrebu otvaranja konzularnoga predstavništva na području HB županije je broj od oko 70.000 Hrvata koji žive na ovim prostorima i izgaraju od potrebe da se takva institucija otvori i u ovom kraju. Ne manje bitan razlog za ovaj potez je i činjenica da je najbliže konzularno predstavništvo za stanovništvo, pučanstvo Drvara udaljeno gotovo 300 kilometara. S druge strane, populacija koja živi na ovim prostorima, gledano po dobnoj strukturi, prilično je stara odnosno nije sposobna prelaziti tolike kilometre”, kaže Dalić.

Loša povezanost

Naglašava kako situaciju dodatno otežava loša infrastruktura, odnosno prometna povezanost na relaciji Mostar - Drvar. Prema riječima predsjednika Dalića, ne postoji ni jedna autobusna linija za prijevoz putnika od Mostara do Drvara.

“Recite mi kako u takvoj prometnoj izoliranosti funkcionirati? Mogao bih navesti još tisuću razloga zbog kojih bi trebalo otvoriti konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Livnu”, ističe predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić.

Dodaje kako je potrebno naglasiti također da iz svih navedenih potreba postoji obećanje predstavnika vlasti Republike Hrvatske da će konzulat u Hercegbosanskoj županiji odnosno u Livnu u skorije vrijeme biti i otvoren.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija