U okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji” jučer su, 27. srpnja, u Bosanskom Grahovu otvorene pekara i pizzerija.

Pekara i pizzerija otvoreni su uz podršku lokalnih i županijskih vlasti i podržani su garantovima u okviru projekta koji financira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (IOM, UNHCR, UNDP i UNICEF).

Pekaru su otvorili mladi povratnici Branka i Miroslav Arežina koji su odlučili vratiti se u svoj grad i pokrenu posao. Općina ih je podržala prostorom i adaptacijom prostora, a sredstvima granta su nabavili potrebnu opremu za proizvodnju svježih pekarskih proizvoda koje je stanovnicima Bosanskog Grahova dosad dolazilo iz Drvara i Livna.

Pizzerija čiji vlasnici Luca i Tomislav Kokalović nisu krili zadovoljstvo povodom otvorenja, grantom su također nabavili potrebnu opremu, a za početak će se u pizzeriji osigurati najmanje četiri nova radna mjesta.

“Svaki novi objekta koji nudi nova radna mjesta je dobrodošao i mnogo znači, posebno u povratničkim općinama poput Grahova”, rekao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić koji je nazočio otvorenju navedenih objekata. Otvorenju su nazočili i ministrica pravosuđa i uprave, Mirjana Stojsavljević – Petraković i ministar gospodarstva, Aleksandar Štrbac.

“Otkako sam se vratio u Grahovo 1999.godine nismo imali piceriju ni pekaru, i nadam se da će danas otvoreni objekti uspješno nastaviti raditi. Ljudi se još vraćaju u Grahovo, i ovakvi događaji ih mogu ohrabriti, rekao je načelnik općine Bosansko Grahovo, Duško Radun.

Predsjednik Vlade u nastavku boravka u Grahovu zajedno je s predstavnicima Mobilnog tima Crvenog križa obišao obitelj Bojana Marinkovića korisnika usluga ovog tima. Mobilni tim u sklopu spomenutog projekta za najugroženije socijalne kategorije pruža potporu u domeni zdravstvene zaštite te osigurava osnovna sredstava za život.

Predsjednik Vlade prilikom posjete dao je potporu funkcioniranju Mobilnih timova i izrazio nadu da će se i više razine vlasti uključiti u osiguranje financijskih sredstava za njihov rad kako bi usluge timova bile dostupne korisnicima -socijalno ugroženoj populaciji na prostoru Hercegbosanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok