U organizaciji Udruge poljoprivrednih proizvođača „Stolisnik“ iz Livna danas je na Trgu kralja Tomislava svečano otvoren prvi poljoprivredni sajam.

Oko dvadesetak izlagača iz Livna, Tomislavgrada, Visokog, Bužima i Žepča prezentiralo je svoje proizvode, a posjetitelji su mogli kušati prerađevine od voća i povrća, svježe voće, razne proizvode od heljde, ekološki uzgojen med, čuveni livanjski sir, te mesne proizvode „Pavić“.

U raznolikoj ponudi našle su se i sadnice jagodičastog i bobičastog voća, te melemi i kreme rađene na prirodnoj bazi. Sajam je otvoren u sklopu projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“, kojega sa UN-ovim organizacijama provodi i Općina Livno. Pokrovitelj ovog prvog poljoprivrednog sajma je općinski načelnik Luka Čelan koji je u obraćanju nazočnima istaknuo stoljetnu tradiciju proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda i prerađevina, naglasio je veliku prednost livanjskog kraja kada su u pitanju iznimno povoljni ekološki uvjeti za proizvodnju zdrave hrane, te posebno istaknuo pogodnosti za uzgoj voća kazavši da je upravo tu poljoprivrednu granu potrebno razvijati u livanjskom kraju.

„Zajedničkim nastojanjima možemo doći do dobrih i kvalitetnih rezultata. Općina Livno će, kao jedinica lokalne samouprave i dalje stajati iza poljoprivrednih proizvođača i njihovog rada u skladu sa svojim mogućnostima. Odluka o poticajima za proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća pokazala se dobrom i nastojat ćemo i u budućnosti omogućiti i većem broju proizvođača da budu korisnici spomenutih poticaja“, kazao je načelnik Čelan. Zahvalio je svima koji su pomogli i doprinijeli u organizaciji sajma te dodao:“ Sa ovog mjesta danas pozivam sve da usmjerimo naša zajednička nastojanja u razvitak onoga za što imamo potencijale i u čemu možemo uspjeti“, zaključio je livanjski načelnik i prvi poljoprivredni sajam proglasio otvorenim. Okupljene na središnjem gradskom trgu pozdravila je i predsjednica Stolisnika Katica Đuran. Zahvalila je svima na potpori, posebno istaknuvši trud i rad kolega izlagača. „Nadam se da će ovo biti tradicija u našem gradu. Poljoprivredni proizvođači u Livnu žele i mogu raditi i molim vas podržite ih u tome“, kazala je Đuran. Sajam je pomoglo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije a bit će otvoren za sve posjetitelje do nedjelje 31. srpnja do 22 sata.

Priopćeno je iz općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok