Umjesto 98 kilometar, kako bi stigao do Splita livanjski sir mora prijeći čak 258 kilometara, čime se trošak distribucije u EU povećava više nego dvostruko.

Na ovaj problem već neko vrijeme upozoravaju nadležni iz HBŽ-a. Naime, predsjednik Vlade HB županije Draško Dalić naglašava kako je dopuštenje izvoza u EU livanjskog sira iz dvije mljekare s područja Livna još jedna potvrda kvalitete ovog čuvenog livanjskog proizvoda.

“Mljekare ‘Livno’ i ‘Puđa’ udovoljile su oštrim kriterijima EU i to je pokazatelj da smo dorasli strogim europskim standardima, piše  Večernji list BiH. To je promocija ne samo proizvoda ove dvije mljekare već i cijeloga kraja. Vlada HBŽ-a intenzivno radi na brendiranju i zaštiti zemljopisnog podrijetla livanjskog sira zajedno s mljekarama”, kaže Dalić. Međutim, ističe kako su i dalje prisutne poteškoće s izvozom ovog proizvoda iz razloga što se sir koji se plasira u Splitsko-dalmatinsku županiju ne može izvoziti preko graničnog prijelaza Kamensko već se izvozi preko graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, čime se pravi nepopravljiva šteta za gospodarstvo HBŽ.

“Već sam spomenuo, ali i ovim putem apeliram na prekategorizaciju GP Kamensko u kategoriju za međunarodni cestovni promet putnika i roba, te za promet voća i povrća kako bi se HBŽ otvorio za razvoj. Nakon toga bi za očekivati bilo da će se povećati broj malih mljekara koje će također trebati poštovati europske kriterije kako bi i one mogle izvoziti sir u EU. Kako je riječ o jednom sustavu i njegovu unapređenju, očekujemo, što bi bilo logično, povećanje i broja kooperanata proizvođača livanjskog sira”, kaže Dalić.

Dodaje kako Vlada HBŽ-a, zajedno s Općinom Livno, UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, sudjeluje u realizaciji projekta pod nazivom “Unapređenje uvjeta za razvoj malih sirana” kojim se želi okrupniti i ujednačiti proizvodnja livanjskog sira te međusobno čvršće povezati proizvođače autohtonog livanjskog sira. “U realizaciji ovog i drugih projekata veliku zahvalnost dužni smo iskazati predstavnicima UNDP-a s kojima imamo više nego dobru suradnju, kao i predstavnicima Češke razvojne agencije koji su prepoznali značaj autohtone proizvodnje livanjskog sira za razvoj našeg kraja. Uz to, usporedno, zajedno s UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, radimo na formiranju zavoda za hranu i veterinarstvo, kao i uvođenju poljoprivredno-prehrambenog smjera u Srednju strukovnu školu u Livnu”, zaključio je Dalić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija