Kroz provedbu “Strategije za mlade općine Tomislavgrad” u području “Zdravlje i kultura življenja”, Vijeće mladih općine Tomislavgrad provelo je anketu o ovisnosti mladih koja je dio projekta borbe protiv ovisnosti, koji se provodi od siječnja do travnja 2014. godine.

Kako su izvijestili iz Vijeća mladih Tomislavgrad , anketa je provedena na 200 ispitanika, većinom srednjoškolske populacije (muški 50 posto i ženski 50 posto) te smatraju da su odgovori bili iskreni i da ju se može uzeti kao relevantnu.

Prema toj anketi 34 posto mladih se izjasnilo da najviše slobodnog vremena provode na Facebooku, dok njih 23 posto isto to vrijeme provode u kafićima odnosno 15 posto da se bave sportom.

Isto tako u slobodno vrijeme njih 49 posto izlazi van svaki dan dok se 28 posto izjasnilo da samo izlaze vikendom. Kao vrijeme izlaska 69 posto ispitanika je kazalo da nisu ograničeni vremenom s tim da je 40 posto navelo najbolje vrijeme za izlazak od 23 do 5. Ti izlasci su najčešće u kafićima (80 posto ispitanika) dok njima (40 posto) najviše nedostaju pop rock koncerti.

Visoki postotak mladih iz Tomislavgrada (90 posto) ima mišljenje da više od polovine ukupnog broja puši cigarete a 70 posto se izjasnilo da puše cigarete redovito.

Na upit koja sredstva ovisnosti (droge) najčešće koriste mladi, od njih je navedena marihuana, LSD i canabis a 85 posto ispitanih je potvrdilo da bi mogli da se povežu, da žele, sa osobama koje mogu ponuditi drogu. Vezano za isti upit njih 30 posto se izjasnilo da im je potrebno pola sata za nabavku droge.

Uz konzumiranje alkohola 70 posto je istaklo da je to kod njih česta pojava s time da se 65 posto izjasnilo da su ga sa 15 godina prvi put koristili.

Da igraju često igre na sreću izjasnilo se 45 posto anketiranih dok 53 posto mladih misli da je to dobar način zabave.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok