U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu obilježena je 6. kolovoza 2016. - 75. obljetnica mučeničke smrti župnika don Jurja Gospodnetića i stradanja preko 250 vjernika te župe.

Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s domaćim župnikom don Davorom Klečinom, livanjskim dekanom preč. Adolfom Višatickim i svojim osobnim tajnikom vlč. Borisom Jorgićem.

Osim domaćih župljana, na Svetoj misi su sudjelovali i vjernici iz župe Siverić kod Drniša te iz Dubrovnika.

Na početku Misnog slavlja pozdravljajući nazočne, župnik Klečina je naglasio kako je dobro da se vjernici o obljetnici smrti svojih mučenika okupljaju u molitvi na mjestu njihova mučeništva jer se i na taj način širi „fama sanctitatis“, tj. „glas svetosti“ o njima, što je važno za njihov proces beatifikacije, kao što je to slučaj sa župnikom Gospodnetićem.

U svojoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo da su župnik Gospodnetić i njegovi vjernici bili Kristovi sljedbenici i da ih je zbog toga Sotona mrzio želeći „njihovim uništenjem uništiti i nazočnost Kristove Radosne vijesti o Božjem milosrđu i ljubavi prema čovjeku.“ Citirao je i riječi svetog pape Ivana Pavla II. da će „Crkva posvuda na svijetu biti čvrsto usidrena u svjedočanstvo mučenika, a njihov će spomen Crkva morati brižljivo braniti i čuvati.“

Biskup Komarica je podsjetio da brojne nevine žrtve iz II. svjetskog rata s područja njegove biskupije skoro pola stoljeća nisu mogle doživjeti česta i brojnija molitvena sjećanja jer je to priječio bezbožni komunistički sustav, no nije im nedostajalo brojnih osobnih molitava preživjelih njihovih rođaka, prijatelja i susjeda.

Tako je bilo i sa grahovskim župnikom don Jurjem Gospodnetićem za čiji se grob ni danas ne zna, a župljani Bos. Grahova nisu mogli komemorirati njegovu smrt jer je župa bila gotovo uništena. No spomen na njegovu mučeničku smrt svake je godine molitveno obilježavan privatno, također i u njegovim rodnim Postirima na Braču.

Biskup je potaknuo vjernike da spomen-čin u povodu 75. obljetnice nasilne i mučeničke smrti župnika don Jurja Gospodnetića treba u svima „obnoviti vjerničku obvezu da ne dozvolimo da nasilje nad čovjekom ili ljudima i zločin protiv njih imaju zadnju riječ, i da još bivaju nagrađeni i slavljeni.“

Ohrabrio je vjernike da se po uzoru na župnika don Jurja utječu u Božje milosrđe i pomoć, te da ustraju do kraja u svetoj kršćanskoj vjeri, kao vjerni i vjerodostojni članovi Kristove Crkve.

Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku, teološki studij započeo u Splitu a završio u Zagrebu. Za svećenika banjolučke biskupije je zaređen u Zagrebu, 26. lipnja 1938. godine.

U rodnom mjestu služio je mladu misu na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja 1938. godine, a godinu kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.

Kao župnik Bosanskog Grahova – vrlo omiljen kod župljana ali poštovan i kod tadašnjeg pravoslavnog pučanstva – zvjerski je od četnika mučen i ubijen prvih dana nakon izbijanja partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno preko 250 žena, djece i muškaraca, župljana Bos. Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug i dr. Od prijeratnih oko 1500 vjernika župe Bos. Grahovo, kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ognjištima samo nekoliko desetaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok