Odlicnim koncertom splitske grupe Dalmatino na Trgu kralja Tomislava zavrsena je manifestacija Livanjsko kulturno ljeto 2016.

Manifestacija se, petu godinu za redom odvija u organizaciji opcinskog nacelnika Luke Celana i Opcine Livno. Unatoc prohladnoj kolovoskoj veceri na Trgu se okupio poprilican broj ljubitelja dalmatinske pjesme.

Koncert je bio cetrnaesti dogadjaj u ovogodisnjem programu koji je, od strane publike ocijenjen do sada najkvalitetnijim programom, a donio je nekoliko kazalisnih predstava, jednu poetsku vecer, koncert ozbiljne glazbe, orguljaski koncert, jednu veliku izlozbu na kojoj se predstavio sezdeset i jedan umjetnik s podrucja Hercegbosanske zupanije. Odigrana je i jedna predstava za djecu.

Publici se Nera Stipicevic predstavila neobicnom izvedbom monodrame FreeDA. Zeljko Vukmirica, poznati komicar gostovao je s izvrsnom predstavom Gusle moje elektricne, a Livnjak Sergej Mioc, kako je sam rekao, posebnu tremu imao je pred izvedbu njegove kazalisne predstave Rogonja. Domace snage kazalisne scene Cleuna pred publiku su stale s predstavom Zaba.

U sklopu ovogodisnjeg programa Ljeta odrzana je i medjunarodna smotra folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu. Na Glazbeno putovanje publiku su vodile clanice Kamernog ansambla Belcanto iz Banjaluke. Goran Matovic zajedno s Irenom Sestric Sekez ljubitelje poezije podsjetio je kako je biti Cetrdeset godina s Tinom Ujevicem. Orgulje na livanjskoj Gorici zazvucale su u svoj svojoj ljepoti pod prstima vrhunske orguljasice Margite Brincken Schuler. A jos jednu prohladnu kolovosku vecer zagrijali su pop rock pjesmama iskusni livanjski glazbenici Lado, Miso, Toni i Gogo okupljeni u sastavu Tetrapack. Zagrepcanke Meri i Anita i grupa Meritas donijele su izvrsnu glazbenu vecer pod nazivom Budim se. Program je zapoceo svecanim otvorenjem 17. srpnja nastupom domacih umjetnika Anom Mihaljevic, clanovima kazalisne scene Cleuna Terezom Grgic i Ivanom Maglicom, clanicama zbora Glazbene skole Franjo Vilhar i HKUD Dinara predvodjeni prof. Katarinom Dzeko te clanovima Gradske limene glazbe.

Na otvorenju splitska klapa Rispet odrzala je koncert za pamcenje. Publika je dva sata uzivala u spletu dalmatinskih klapskih i drugih pjesama a kino dvorana je bila pretijesna primiti sve zainteresirane. Sudeci po zainteresiranosti publike za sve dogadjaje ovogodisnjeg Livanjskog kulturnog ljeta mozemo reci da je i ovogodisnji program bio iznimno uspjesan. Hvala divnoj publici i dovidjenja dogodine!

Priopćeno je iz Općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok