Čelnici HDZ-a 1990 Hercegbosanske županije (HBŽ) upozoravaju kako je Administrativno-pravno povjerenstvo Skupštine HBŽ-a svojom odlukom o odobravanju sredstava iz županijskog proračuna za financiranje političkih stranaka, prekršilo niz zakona.

Naime, spomenuto povjerenstvo u svibnju je donijelo odluku kojem se novac za financiranje političkih stranaka za dva mandata u Skupštini HBŽ-a koje je na zadnjim izborima osvojio HDZ 1990, a čiji su zastupnici zatim prešli u redove HDZ-a BiH, dodijelio HDZ-u BiH.

U pismu koje su predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990 HBŽ-a Boro Krišto i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HBŽ-a Nediljko Rimac uputili na adrese Skupštine i Ministarstva financija HBŽ-a, navodi se kako je povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti i, protivno Poslovniku, donijelo odluku iz isključive nadležnosti Skupštine HBŽ-a.

Povjerenstvo se u nedostatku propisa na razini Federacije BiH koji reguliraju financiranje političkih stranaka, pozvalo na analognu primjenu zakona o raspodjeli sredstava za financiranje političkih stranaka po načelu “švedskog stola”, odnosno primijenilo je samo one odredbe koje odgovaraju pojedinim političkim subjektima, smatraju u HDZ-u 1990.

Iz te stranke tvrde kako je Povjerenstvo zanemaruje i pojedine odredbe Izbornog zakona BiH koje definiraju političke subjekte na izborima, načine osvajanja i raspolaganje mandatima, kao i odredbe koje definiraju financiranje izbornih kampanja političkih subjekata.

“Raspodjela sredstava iz Proračuna HBŽ-a za financiranje političkih subjekata namijenjena je kao poticaj razvoju demokratskog pluralizma i kao nagrada za osvojene mandate na izborima, a ni u kojem slučaju ne može biti poticaj za kupovinu zastupnika u cilju osiguravanja dodatnih financijskih sredstava pojedinim političkim subjektima”, poručili su iz HDZ-a 1990.

Troškove u izbornoj kampanji, kao i sve obveze poštivanja utvrđenih pravila financiranja i izvješćivanja, navodi se dalje, imaju isključivo politički subjekti koji kao takvi izlaze na izbore.

“Ukoliko u razumnom roku izostane potrebna reakcija i usklađivanje spornih akata sa zakonskim propisima, a u cilju omogućavanja zakonitosti predstojećeg izbornog ciklusa, spremni smo tražiti žurnu zaštitu zakonitosti, sprečavanja zloupotreba kao i sankcioniranje odgovornih od strane pravosudnih institucija i tužiteljstva”, poručili su čelnici HDZ-a 1990 HBŽ. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok