Tradicija speleoloških i znanstvenih istraživanja Speleološkog društva „Mijatovi Dvori„ iz Tomislavgrada nastavlja se ove godine kroz 7. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspediciju Ponor Kovači - Izvor Ričine 2016.,  od srijede 31. 8. do nedjelje 4. 9. 2016. godine.

Istraživanja će se organizirati u okviru dvije sekcije, speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geološka, hidrološka, geomorfološka, arheološka, biološka, agronomska i druga.

Namjeravamo nastaviti istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači-Izvor Ričine ronjenjem dolaznog sifona u Izvoru, gdje se prošle 2015. stalo, dok bi u ponoru pokušali nastaviti istraživanje više od 2 km nizvodno od Ponora, gdje se stalo prije 3 godine. U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta i visokog vodostaja, nastavljamo istraživati brojne jame i špilje na okolnim masivima planina: Grabovica, Tušnica, Ljubuša, Vran, Kamešnica, Čvrsnica. Smještaj ekspedicijskog logora će biti tradicionalno u Prisoju, na padinama Tušnice, iznad Buškog jezera.

Sve zainteresirane pozivamo da se prijave na kontakt adrese:

Miro Šumanović:       Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Roman Ozimec:          Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Budite nam dragi gosti i nastavimo zajednički  istraživati vrijedne speleohidrološke i biološke dinarske podzemne sustave. Radujemo se Vašem dolasku!

SD „Mijatovi Dvori“ Tomislavgrad

Udruga „Naša baština“ Tomislavgrad - Zagreb

BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini

ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske

Tomislavcity

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok