U samostanu na Gorici su proteklih pet dana trajale duhovne vježbe.

Voditelj duhovnih vježbi bio je meštar košljunskih novaka fra Diego Deklić. U nešto preinačenom dnevnom redu mjesto su našla duhovna sokoljenja koja je predvodio fra Diego. On je na početku duhovnih vježbi najavio kako neće govoriti ni o čemu novome, nego će, kako on to lijepo kaza, ovo vrijeme biti zajedničko razmatranje o svojim životima i obraćenje na Krista Isusa, centra naših života. Rekao je da je, za njega, duhovnik na duhovnim vježbama brat koji razmišlja na glas.

Budući da je, za vrijeme svojih nagovora, uspio dotaknuti gotovo sve sfere života jednog sluge Božjega, izdvojit ćemo ukratko jedno njegovo predavanje. U središtu duhovnih vježbi fra Diego se osobito dotaknuo teme zavjeta. A na poseban je način pridao pozornost temeljnom zavjetu, a to je poslušnost. Kroz primjere iz Staroga i Novoga Zavjeta je pokušao prikazati različite primjere obdržavanja ili izbjegavanja poslušnosti. Dokle god je Adam bio poslušan Bogu uživao je rajske blagodati, ali kada je izvršio neposluh zapada u nesreću. Također je spomenuo primjere i Abrahama i Mojsija i tako poručio da ih je pratila sreća dokle su bili poslušni Bogu i izvršavali Njegovu volju.

Isus se iz poslušnosti ograničio utjelovljenjem i tako započeo svoj otkupiteljski pothvat. Rekao je kako je Isus izvršavao Božju volju sve do smrti na drvu križa, u tome se sastojala njegova poslušnost. Odbrana od napasnika u pustinji je također bila primjer Isusove poslušnosti. Branio se citiranjem sv. Pisma. U njemu je pisano riječima ono što je Bog objavio kao svoju volju. A kao što je ranije rekao vršenje volje Božje je poslušnost. Sva agonija sabrana u muci dok govori „Bože zašto si me ostavio?“ jest njegova ljudska strana kada nam se prividno čini da nas je i Bog ostavio.

No, nasuprot tome on umire na križu izustivši posljednje riječi „Svršeno je.“ Upravo tim riječima označava kraj svoje poslušnosti na zemlji. Kako je za redovnike uzor življenja Krist, tako moramo prihvatiti i zavjet poslušnosti koji je Isus živio za svog zemaljskog života. Kao primjer poslušnosti je naveo podjelu sv. Bazilija. Prva poslušnost je robovska jer se izvršava iz straha od kazne. Druga vrsta poslušnosti je trgovačka jer se djeluje radi koristi. A treća je ona prava koju trebamo živjeti, sinovska iz čiste ljubavi. (kta/fia)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok