Pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad i Vlade Hercegbosanske županije u subotu je u Samostanu - duhovnom centru "Karmel sv. Ilije" na Buškome jezeru održana znanstvena konferencija pod nazivom "Duvnjaci (o) Duvnu".

Konferenciju su zajednički organizirali Udruga "Naša baština" iz Tomislavgrada, Udruga "Stećak" iz Grabovice i Zaklada dr. Franjo Nevistić iz Zagreba. Konferencija je organizirana kroz tri dijela, a izlagači su prezentirali svoje radove o energetskim, poljoprivredno-stočarskim, šumarskim, turističko i lovno-gospodarskim potencijalima duvanjskoga kraja.

U prvom dijelu bilo je govora o duvanjskom kraju kroz povijest, o duvanjskim gradinama i nekropolama, značaju CHE Vrilo za općinu Tomislavgrad, vjetropotencijalu duvanjskog područja i iskorištavanju energije vjetra, te iskorištavanju energije sunca.

Drugi dio konferencije je bio posvećen mogućnostima poljoprivredne proizvodnje u HBŽ-u, ovčarskim i kozarskim potencijalima općine Tomislavgrad, potencijalima govedarske proizvodnje duvanjskog kraja, pčelarstvu na području općine Tomislavgrad a bilo je riječi i o spelologiji duvanjske regije.

Kako navode organizatori, svrha konferencije je bila da se prikažu potencijale duvanjskoga kraja čijim bi se aktiviranjem popravila ekonomska, demografska, infrastrukturna, energetska, poljoprivredna, turistička i stočarska slika.

Radovi prezentirani na ovoj konferenciji biti će tiskani i objavljeni u posebnom zborniku radova. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok