Većina Duvanjske dijaspore koji godinama rade u Njemačkoj , Austriji  i Švicarskoj  svoje pravo glasa za lokalne izbore 2016 u BiH će obaviti iz Republike Hrvatske.

Tako se navodi u izvadku iz Središnjeg biračkog popisa za dopisno glasovanje koji ovih dana kruže internetom.

Prema izvješću Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u općini Tomislavgrad je registrirano 1003 osoba za dopisno glasovanje što je za 886 osoba više nego na lokalnim izborima 2012.godine te čine 12% ljudi od ukupnog broja koji izlaze na izbore u ovoj općini.

Naime ,prema matičnom broju birača koji se može provjeriti u bazi podataka za SIP , u registar su upisane  razne adrese po Hrvatskoj tako da jedan Duvnjak koji  godinama živi i radi u Münchenu ili Berlinu, Beču, Zürichu .. mora doći do Splita odnosno Zagreba,Osijeka , Rijeke itd  na adresu koju je on „navodno“ naznačio da se pošalje primjerak glasačkog listića gdje ga treba popuniti , potpisati i poslati u BiH.

Međutim stvarnost je da ta osoba odnosno obitelj ne zna da im je poštom poslan glasački listić i to njima na nepoznatu adresu u RH (zašto ne u mjestu gdje trenutno živi!) dok onaj tko tim dirigira upravo iz Tomislavgrada za sebe i svoju stranačku populaciju čini veliku korist u osvajanju pozicije za načelnika općine ili mandata u Općinskom vijeću.

Da bi iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH poslao primjerak glasačkog listića prema korisniku potrebna je kopija  bilo kojeg važećeg dokumenta koji se trenutno ima, mjesto rođenja, djevojačko prezime ako je udana žena u pitanju, ime jednog roditelja, adresa na koju je prijavljen glasač u Tomislavgradu i puna adresa na kojoj trenutno živi taj glasač izvan Tomislavgrada, na koju će doći glasački listić.

Prema ovoj proceduri ,a prema popisu netko je ovdje duboko zlorabio prava osobnih dokumenta.

U nekim elektronskim medijima ovih dana se moglo čuti od strane predstavnika političkih stranaka da  trag sumnje na zlouporabe oko dopisnog glasovanja treba potražiti unutar MUP-a Hercegbosanske županije odnosno prema osobama koji rade na osobnim iskaznicama te također traže od tužiteljstva da ispita kako  kopije i potpisi privatnih osobnih dokumenata bez njihovog znanja izlaze iz ove institucije.

Da nije samo to puko političko previranje potvrđuje informacija iz SIP-a koji su već poslali nekoliko prijava prema nadležnom tužiteljstvu a Ministarstvo unutarnjih poslova RH su isto tako zaprimili više pisanih obavijesti gdje im se ukazuje na moguće zlouporabe izbornog prava i izborne prijevare u postupku za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2016.godine.

Iz Službe za odnose s javnošću  MUP-a RH su prenijeli da nakon što se obave provjere navoda, sukladno utvrđenom činjeničnom stanju provest će  postupak po službenoj dužnosti koji se odnosi na status prebivališta odnosno drugi postupci iz njihove nadležnosti.

To znači na svaku adresu gdje je izražena sumnja lažnog prijavaljivanja birača, poslat će se policija, provjeriti statuse prijavljenih te poduzeti daljnje izvide ukoliko se potvrdi postojanost kaznenog djela dok će istražna tijela u BiH provoditi daljnje svoje aktivnosti na utvrđivanju lažnog pošiljatelja i krivotvoritelja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok