Božo Biškupić, počasni građanin Livna; Foto: Livno Online

Cijelim nizom kulturnih i sportskih zbivanja Livno je proslavilo 1124. obljetnicu prvog spominjanja u jednom pisanom dokumentu.

Najstariji pisani dokument u kojem se spominje Livno je Povelja kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine. Kao simbol milenijske povijesti ovaj datum se obilježava kao Dan općine. Općina i grad Livno središnji su dio HB županije, a kontinuitet življenja na ovom prostoru može se pratiti do unatrag 4000 godina, kažu povjesničari, a mi dodajemo da se malo koji grad u našoj zemlji može pohvaliti tako bogatom poviješću. Piše Večernji list.

Dan je to kada se održava svečana sjednica Općinskog vijeća, kada se prisjeća na slavnu prošlost, ali govori i o sadašnjem trenutku. A on nije baš najbolji, istaknuo je to u svom govoru predsjednik OV Livno Sead Hadžijahić te dodao: “Političke i ekonomske prilike nisu povoljne. I naša općina dijeli sve ono što se događa u našoj domovini. Pogranična smo zona s EU, što je naša prednost koju moramo adekvatno iskoristiti. Samim tim, naše obveze postaju veće, da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili uvjete za život približno slične onima u našem susjedstvu s druge strane granice.

Moramo stvoriti jaku prekograničnu suradnju, izgraditi kvalitetnu infrastrukturu i ojačati gospodarstvo te stvoriti takvu kvalitetu života da u doglednoj budućnosti i sami budemo ponosni dio Europske unije.

>>> Foto: Općina Livno svečano obilježila rođendan; Biškupić počasni građanin Livna

Općinski načelnik Luka Čelan upoznao je nazočne s realizacijom brojnih projekata, kao i planovima za budućnost, a sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta života, te dodao:

- Premda možda nije mjesto u trenucima slavlja iznositi kritičke osvrte, moramo primijetiti, kada govorimo o sveukupnim mogućnostima razvitka lokalne samouprave, da Zakon o načelima lokalne samouprave i Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH nisu harmonizirani.

Obveze i odgovornosti koje se postavljaju pred jedinice lokalne samouprave nisu usklađene s odgovarajućim izvorima financiranja. To je limit koji će ostati i koji će u ovakvom poretku stvari, uz sav naš trud, biti velika zapreka prosperitetu jedinica lokalne samouprave.

Unatoč svemu, Čelan je istaknuo kako je ponosan na do sada postignuto, posebice na činjenicu da je općina u zadnjih pet godina za sve školarce uspjela osigurati besplatan prijevoz i što je Livno jedina općina u BiH koja ima tu praksu. Čelni ljudi općinske vlasti uručili su Povelju o proglašenju počasnog građanina bivšem ministru kulture Republike Hrvatske Boži Biškupiću koji je mnogo doprinio kulturi i kulturnim institucijama Livna.

Potom su položeni vijenci na spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda i kralja Tomislava, a uz nastup mažoretkinja PK Paganini načelnik Čelan svečano je otvorio novoizgrađeni pješački most na Bistrici.

>>> Foto: Klapa Intrade & Tomislav Bralić oduševili Livnjake

U večernjim satima na središnjem gradskom trgu Livnjaci su uživali u koncertu Tomislava Bralića i klape Intrade.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok