Obilježavanju 29. rujna blagdana sv. Mihovila Dana policije MUP-a Hercegbosanske županije prethodile su brojne sportske aktivnosti proteklih nekoliko dana.

Današnja svečanost započela je u jutarnjim satima u zgradi MUP-a u Livnu gdje su dodijeljene diplome i prigodne nagrade za ostvarene sportske rezultate proteklih dana nakon čega je organizirano okupljanje ispred same zgrade MUP-a kako bi se svi nazočni u zajedničkom mimohodu uputili prema spomeniku poginulim za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku u Livnu.

Pripadnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije, Ministarstva MUP-a Hercegbosanske županije, Vlade Hercegbosanske županije, Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije, Udruge specijalne policije Domovinskog rata Livno i Udruge udovica grada Splita i Hrvatskog narodnog sabora položili su vijence i upalili svijeće u Spomen parku poginulim za slobodu hrvatskog naroda. Sveta misa služena je u Crkvi svetih Petra i Pavla na Gorici, nakon čega su pripadnici policije, gosti i uzvanici posjetili Franjevački Muzej i galeriju Gorica.

Program je nastavljen u dvorani hotela Park u Livnu Svečanom sjednicom na kojoj se gostima i uzvanicima prigodnim riječima obratio ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević rekavši, uz ostalo,“Svjesni smo da sadašnji organizacijski ustroj je zastario i ne pruža mogućnost da se razviju svi kadrovski  potencijali stoga je i formirano tijelo za izradu novog pravilnika o ustroju koji treba biti usvojen do kraja godine.

Nadalje pripremljena je procedura za prijem policijskih službenika i natječaj će biti objavljen sljedećeg tjedna za 25 policajaca u činu policajac i 5 u činu mlađi inspektor VŠS i VSS. Sudjelovali smo u izradi Strategije za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije u Hercegbosanske županije, a ono što će nas iznimno zaokupiti u narednom razdoblju je priprema  Akcionih dokumenata IPA 2017 u projektu pripreme pristupa BiH EU što je naše opredjeljenje, ali se pri tome mora uvažiti ustavni ustroj BiH i ne zaboraviti da je on posljedica mirovnog sporazuma koji treba riješiti. Nadalje Potpisan je sa Sindikatom djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije Sporazum o produženju roka važnosti Kolektivnog ugovora za djelatnika MUP-a u Hercegbosanske županije i dogovorena je dinamika pregovaranja oko novog kolektivnog ugovora. U proteklom razdoblju po prijedlogu Uprave policije izvršena je nabava policijske i uredske opreme u ukupnom iznosu od 125.865,04 KM. Također su po prijedlogu Uprave policije raspisani tenderi za nabavu policijske opreme, policijske odjeće, policijskog naoružanja, motornih vozila, pripremljeni su tenderi za nabavu uredske opreme, policijske obuće, planirana vrijednost svih nabava je cca 600.000 KM. U tijeku godine izvršeno je preseljenje postrojbe za potporu u zgradu STOŽER-a, a u tijeku je izrada projekata unutarnjeg i vanjskog uređenja navedene zgrade STOŽER-a gdje namjeravamo preseliti pojedine ustrojbene jedinice i zgrade MUP-a u sjedištu gdje se planira uređenje prostorija za OC MUP-a.

U tijeku je usuglašavanje Ugovora o zakupu prostorija u zgradi STOŽER-a, koji ćemo nakon toga potpisati sa općinom Livno. Također je u tijeku  isporuka i montaža digitalne radio-komunikacijske opreme u vrijednosti 31.584,48 $ donirane od strane  ICITAP-a”.

Ministar MUP-a Hercegbosanske županije naglasio je i ovo „Bilo je uspona i padova, bilo je sumnji i iščekivanja, prošli smo i prolazimo kroz brojne nedaće i izazove, ponekad su i sve oči bile uprte u nas, ali kad sve saberemo i objektivno sagledamo sve činjenice odgovorili smo onako kako dolikuje, kako se očekuje od policije hrabro i bez kalkulacija. Znamo ima i onih koji nam podmeću -montiraju određene procese i  osporavaju naš rad. Ima onih koji čine sve da smanje ugled Ministarstva unutarnjih poslova naše Županije i policije i koji kao otegotnu okolnost navode činjenicu da je netko obnašao dužnost ministra u ranijim razdobljima itd. Takvih se ne plašimo, jer vjerujemo u svoj rad utemeljen na propisima  i zato vas sve molim da na sve te pokušaje odgovorimo predanim i nepokolebljivim radom i rezultatima.“

Nakon obraćanja ministra dvanestorici djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije dodijeljene se prigodne nagrade za ostvarene iznimne rezultate u radu u proteklu godinu dana. Prigodni pokloni uručeni su četrnaestorici djelatnika MUP-a iz Livna, Tomislavgrada, Kupresa i Bosanskog Grahova u povodu odlaska u mirovinu. Zahvalnice za uspješnu suradnju MUP Hercegbosanske županije ove godine dodijelio je načelniku Livna, Luki Čelanu, načelniku općine Tomislavgrad, Ivanu Vukadninu, Gorskoj službi spašavanja Hercegbosanske županije i Terenskom uredu zapad Granične policije BiH.

Današnjoj Svečanoj sjednici u povodu sv. Mihovila 29. rujna Dana policije MUP-a Hercegbosanske županije bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, a među njima i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić s ministrima u Vladi, Ivicom Brešićem, Hikmetom Hodžićem i Petrom Galićem, načelnici općine Livno, Tomislavgrad i općine Kupres, Luka Čelan, Ivan Vukadin i Perica Romić, predstavnici Udruge specijalne policije MUP-a HBŽ-e, predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ-e, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici policijskih agencija na državnoj, federalnoj i županijskoj razini, predstavnici međunarodnih organizacija OESS-a i LOT tima, glavni Županijski tužitelj, Vaso Marinković, predsjednik Županijskog suda u Livnu, Nedim Begić i predsjednik Općinskog suda u Livnu, Niko Cvitanović, vojni i policijski kapelan u mirovini fra Ćiro Lovrić, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Stipe Barun i ostali mnogobrojni gosti.

Svečanost su svojim nastupima uveličali učenici Osnovne glazbene škole „Franjo Serafin Vilhar“ iz Livna.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok