U rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, kanalizacijski sustav, sanaciju gradskih prometnica, uređenje nogostupa i popratne infrastrukturne radove Općina Tomislavgrad ulaže gotovo 10,000.000 maraka.

Prema informacijama iz Općine Tomislavgrad, dio radova je već završen, dio je u tijeku, a dio tek treba početi, piše Večernji list BiH. Među onim radovima koji su završeni svakako je važno spomenuti završetak tzv. Duvanjskog prstena kojim su stvoreni preduvjeti za priključenje kućanstava iz naseljenih mjesta oko Duvanjskog polja na vodovodnu mrežu. Riječ je o projektu vrijednom 1,200.000 KM. Nadalje u podsustav Mandino Selo, koji je omogućio priključenje naseljenih mjesta oko Duvanjskog polja na vodovodnu mrežu, uložena su 2,000.000 KM iz pretpristupnih fondova EU i kreditnih sredstava Europske investicijske banke. U rekonstrukciju vodovoda u samom središtu općine, koja je bila nužna zbog gubitaka od 75 posto na postojećoj vodovodnoj mreži (zbog čega je dolazilo do redukcije vode u ljetnim mjesecima) , te gradnju kanalizacijskog sustava do sada je kroz tri ugovora uloženo oko 7,000.000 KM. Projekt je u tijeku, a ovih dana potpisan je i novi ugovor vrijedan 2,500.000 KM te se očekuje nastavak radova na sanaciji gradskog vodovoda, gradskih ulica, postavljanju nove rasvjete, uređenju nogostupa. Piše Večernji list.

Jedan od projekata koji je značajan za cijelu BiH, ali i susjednu Hrvatsku, je projekt rekonstrukcije i izgradnje ceste koja veže općinu Tomislavgrad s Blidinjem, nekadašnji put spasa. Završeni su svi zemljani radovi, a asfaltitanje preostala 3,2 kilometra se očekuje najdalje do sredine iduće godine.

Inače, ovaj projekt je Općina Tomislavgrad realizirala u suradnji s višim razinama vlasti, ponajprije Federalnim ministarstvom prometa i veza na čijem je čelu ministar Denis Lasić, te Vladom HBŽ-a.

U rekonstrukciju ove ceste uloženo je 1,800.000 KM, a u izgradnju dodatnih kilometara, koji će u konačnici spojiti Tomislavgrad i Blidinje, 2,200.000 KM. U rekonstrukciju lokalnih cesta, presvlačenje asfaltnog sloja, asfaltiranje oko Buškog jezera u protekle četiri godine uloženo je oko 1,500.000 KM u četiri godine. U tijeku je i rekonstrukcija kinodvorane, radovi su u fazi izvođenja i bit će završeni iduće godine. Vrijednost ugovora je 450.000 KM. U idućem razdoblju planiran je završetak projekta sustava za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od oko 4,200.000 KM, kao i završetak priključenja svih naselja na Duvanjskom polju na vodovodnu mrežu.

Zbog činjenice da je Općina Tomislavgrad donijela povoljne uvjete za otvaranje proizvodnih pogona, gospodarska zona je u potpunosti popunjena, te se razmišlja o izgradnji, odnosno formiranju nove gospodarske zone. A uz otvaranje novih gospodarskih zona, ono na čemu ova općina može graditi svoju budućnost svakako su obnovljivi izvori energije.

Naime, već je dodijeljeno pet koncesija za izgradnju vjetroparkova. Svaki od vjetroparkova po puštanju u puni pogon godišnje bi u proračun općine Tomislavgrad trebao donositi od 750.000 do 1,000.000 KM, čime bi se, s druge strane, financirali infrastrukturni projekti.

U kontekstu ove priče važno je naglasiti kako je nedavno jedan vjetropark dobio građevinsku dozvolu, te izgradnja i montiranje stupova počinju iduće godine. Trenutačno je nemoguće svih pet vjetroparkova staviti u funkciju jer postojeća elektromreža nije dovoljna, odnosno treba raditi na njenom unapređenju.

Elektroprivreda HZ HB radi na probijanju pristupnih cesta za vjetropark Mesihovina, te se također očekuje da ovo javno poduzeće, zbog osiguranja kreditnih sredstava za izgradnju reverzibilne hidrocentrale CHE Vrilo krene u realizaciju u punom kapacitetu ovog projekta koji je od ogromnog značaja za samu općinu jer otvara druge mogućnost , odnosno melioraciju polja i intenzivno bavljenje poljoprivredom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok