U zgradi općine Livno danas je potpisan sporazum o suradnji na Programu podrške marginaliziranim  skupinama  kojim ova općina zajedno sa osam općina u BiH učestvuje u USAID - ov projektu.

Sporazum su u ime općine potpisali Predstojnica ureda načelnika Općine Livno Silvija Brčić dok je ispred USAID-ovog programa to učinio direktor Programa za podršku marginaliziranim grupama Jasmin Bešić.

Nakon potpisivanja sporazuma upriličena je konferencija za medije na kojoj je o programskim ciljevima podrške marginaliziranim grupama USAID –a govorila  konzultantica USAID-a  Amila Dedić istaknuvši spremnost građana i građanki ići u potragu za radnim mjestom tako što će otvarati svoje zadruge , male obrte i mala poduzeća koja će omogućiti zaposlenje njima i njihovim najbližima te kasnije susjedima i široj zajednici za opću korist.

Ovaj program je , kako kaže , zamišljen da za svaku KM koju izdvaja USAID , toliko sredstava treba izdvojiti i lokalna zajednica a prema njezinim podacima do sada se na njihov javni poziv prijavilo više od 30 posto lokalnih zajednica na prostoru BiH.

Ovaj inače Program podržava pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s  invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, nezaposlenim mladim ženama. Pomoć je prije svega usmjerena marginaliziranim grupama žena jer  nepovoljan položaj žena i poražavajuće statistike o učešću žena svakodnevno dovode žene na margine društva.

„Stoga je odabrano devet općina među kojima i Livno koji su ispunili kriterije te smatraju iz ove organizacije da su najpotrebitije u sklopu onog što je potrebno svakoj lokalnoj zajednici a s druge strane da ima određenih elemenata  podrške marginaliziranim grupama žena koju najčešće i zbog tog što zakonska rješenja ne prepoznaju njih kao vlasnice zemlje , poduzeća i dr.“, kazala je Dedić.

Po njezinim riječima , iako poduzetništvo nije univerzalan lijek za sve nastale promjene i probleme, ono je svakako dio rješenja a ova općina ima mnogo mladih žena koje treba pretvoriti  u buduće poduzetnice  i pokretače novih procesa kao što imaju po planu programa podrške.

Iz općine Livno su veoma zadovoljni što mogu sudjelovati u ovakvom programu podrške marginaliziranim grupama i što su jedna od izabranih devet općina u BiH koji zadovoljavaju njihove kriterije.

Ono što su sada definirali je iznos kojim će općina sudjelovati u ovom projektu a radi se o 45 tisuća KM a po riječima predstojnice Ureda načelnika općine Silvije Brčić , prvi korak nakon potpisivanja ugovora su tehničke pripreme i raspisivanje javnog poziva .

„Odmah sada pozivamo one koji imaju neke planove, bave se već nečim misleći na fizička lica i marginaliziranu grupu u našem društvu da već sada razmisle, kako i na koji način bi mogli  to pretvoriti u nešto što bi moglo biti prije svega  korisno za njih a kasnije i za širu zajednicu.

O detaljima javnog poziva naknadno će se informirati javnost a ono što je sada sigurno da će općina Livno učiniti sa svoje strane da i ovo bude još jedan projekt koji će pružiti priliku za nezaposlene , onima koji znaju ali do sada nisu imali priliku to pokazati i pretvoriti u nešto konkretno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok