Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije u suradnji sa općinskim Službama civilne zaštite i ravnateljima osnovnih i srednjih škola, a u sklopu provođenja aktivnosti Plana i programa obučavanja i osposobljavanja struktura zaštite i spašavanja za 2016/2017. godinu, započela je sa edukacijom učenika u osnovnim i srednjim školama na području Hercegbosanske županije o temi

Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća te podizanje svijesti o važnosti preventivnog djelovanja kako bi posljedice po živote ljudi i materijalnih dobara bile svedene na najmanju moguću mjeru.

Cilj obuke je na jednostavan i pristupačan način dati osnovna pravila ponašanja svakog pojedinca u slučaju prirodne ili neke druge opasnosti, nesreće i katastrofe,o važnosti preventivnog djelovanja te imati pripremljen obiteljski (školski ) plan za slučaj prirodne ili druge nesreće, kazala je Diana Čačija načelnica za strukturu i obuku Uprave civilne zaštite dodavši da je učenicima tijekom edukacije podijeljen prigodan Obiteljski priručnik za ponašanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća koje je izradilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Učenici su imali priliku upoznati se s radom, ulogom i važnosti županijske Gorske službe spašavanja- GSS HBŽ u akcijama zaštite i spašavanja uz praktične vježbe i prezentaciju nekih tehnika spašavanja. Danas je edukacija bila upriličena za učenike i prosvjetne djelatnike Ekonomske škole u Livnu.

S ovim projektom započelo se prije tri godine i do sada je edukacija provedena u dječjim vrtićima, malim školama i s učenicima nižih razreda osnovnih škola na području cijele županije. Realizacijom započete edukacije u srednjim školama u konačnici bi bili obuhvaćeni svi učenici i predškolskog i školskog uzrasta na području cijele županije što i jeste krajnji cilj edukacije o ovoj temi, pojasnila je Diana Čačija, načelnica za obuku županijske Uprave civilne zaštite.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok