U subotu, 15. listopada 2016. u župnoj crkvi svete Obitelji na Kupresu, održana je „Zlatna harfa“ dvaju Dekanata Vrhbosanske nadbiskupije: bugojanskog i ramskog. Uz pratnju svojih župnika, voditelja i voditeljica dječji zborovi iz 10 župa, njih oko 350, su stigli pjevati, susresti se i kao najvažnije - dali hvalu Bogu.

Na susretu su sudjelovali dječji zborovi župa: svete Obitelji - Kupres; Uznesenja BDM Suho Polje - Kupres; sv. Ante Padovanskog - Bugojno; svetog Ivana Krstitelja - Uzdol; Presvetog Srca Isusova - Prozor; svetog Franje Asiškog - Rumboci; Uznesenja BDM Rama - Šćit; Srca Marijina - Skopaljska Gračanica; svete Male Terezije - Bistrica; župe Uznesenja BDM - Uskoplje.

Susret je započeo u prijepodnevnim satima Svetim misnim slavljem koje je predslavio župnik župe svete Obitelji - Kupres mons. Marko Tomić, uz koncelebraciju fra Marka Jukića, vlč. Tadiju Ivoša, fra Branka Malekinušića, vlč. Vedrana Lešića te vlč. Ivana Ivančevića.

Izrazivši riječi dobrodošlice na početku Misnoga slavlja, u prigodnoj homiliji župnik mons. Tomić je izrazio radost zbog ovoga susreta i važnosti glazbe u liturgijskim slavljima Crkve…

U prigodnoj molitvi vjernika, predstavnik svakog župnog zbora je molio po jedan zaziv. Posebno je bilo naglašen vid odgoja za odgovorno i razborito crkveno pjevanje i crkvenu glazbu.

Po završetku Misnoga slavlja, uslijedio je drugi dio susreta - svaki od zborova je otpjevao po jednu pjesmu, koji su izabrali po slobodnom izboru. Prvo je nastupio dječji zbor domaće župe Kupresa. A ostali su nastupali onim redom kako su izvukli broj iz košarice. Samo nastupanje na „Zlatnoj harfi“ nema natjecateljski karakter, ali ipak bio je prisutan tročlani stručni žiri koji je na kraju dao svoj osvrt, prilikom podjele priznanja i zahvalnica.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje ispred župne crkve, nakon čega su se svi sudionici uputili na objed u dva kupreška hotela - „Knez“ i „Maestral“.

Kupreška visoravan, gdje se i nalazi župa Kupres, je krško polje u jugozapadnoj Bosni, koje leži na nadmorskoj visini od 1120 do 1150 metara i gdje vrijeme poznaje jedino svoj godišnji kalendar, i nikakav drugi kalendar. Iako, kako kažu, i previše prekriveno snijegom kupreško polje mami poglede mnogih prolaznika pogotovo u proljeće kada je polje puno raznovrsnog cvijeća i zelenila, a zimi toliko snijega i kako se čini da ga je netko skupljao negdje i namjerno donio na Kupres. Sve to ne čudi što je Kupres predmet mnogih umjetnika i umjetničkih djela. Tako hrvatski književnik Ivan Aralica u svome romanu Duše robova zapisa otprilike ovako: Tko proljeće poslije ravnodnevnice nije vidio u Kupreškom polju, može slobodno reći da nije vidio proljeća…

Glazbeni događaj „Zlatna harfa“ pod ovim imenom počeo je davne 1984. godine u crkvi svetog Petra i Pavla u hercegovačkom mjestu Kočerin. Ideja je potekla od fra Miće Pinjuha, koji je u to vrijeme bio predsjednik komisije za apostolat i evangelizaciju Vijeća franjevačkih zajednica koje je prihvatilo inicijativu i poticalo njenu realizaciju. „Zlatna harfa“ širila se raznim krajevima Hercegovine, Hrvatske, Bosne sve do Subotice u Srbiji. Okrenuta je radu s malim župnim zborovima, što itekako ima uspjeha i mnoštvo rezultata u obnovi liturgijskog pjevanja. (kta)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok