U HDZ-u 1990 ostaju pri optužbi da su pokradeni za najmanje 1.200 glasova na lokalnim izborima, dok u HDZ-u BiH smatraju da su takve primjedbe zakasnjele i nevjerodostojne.

HDZ 1990 ne odustaje od optužbi za izbornu prevaru u Livnu na proteklim lokalnim izborima. Njihove kaznene prijave protiv članova biračkih odbora u mjestima Podhum, Podgradina, Golinjevo, Prolog i Guber, te predsjednika i članova OIK-a, proslijeđene su Kantonalnom tužiteljstvu, FUP-u i SIPA, a MUP Livanjskog kantona ih je proslijedilo CIK-u i Tužiteljstvu BiH. Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić kazala je da ne može komentirati pojedinačno ovaj slučaj, jer je 72-satni rok za primanje žalbi još u toku, te najavljuje da će se sve žalbe razmatrati na nekoj od narednih sjednica CIK-a.

Piše: Oslobođenje

Rekla-kazala

Iz HDZ-a BiH demantiraju navode o prevari: “Tijekom cijelog izbornog dana nije bilo nikakvih primjedbi na izborni proces od bilo koga. Stvari se problematiziraju tek kada počinju pristizati rezultati i onda se dovodi u pitanje cijeli izborni sustav, ali ne tamo gdje odgovaraju rezultati, nego samo tamo gdje ne odgovaraju”, kaže za Oslobođenje Darinko Mihaljević, predsjednik OO HDZ-a BiH Livno. On smatra da su takve zakasnjele primjedbe nevjerodostojne, s obzirom na to da prije 21 sat nije bila upućena nijedna primjedba ni OIK-u niti u zapisnike biračkih odbora, sve dok nije “došao nalog iz centrale HDZ-a 1990, kada se primjedbe fabriciraju”.

Mihaljević, inače ministar unutrašnjih poslova Kantona 10, potvrdio je da su zaprimljene krivične prijave na račun članova biračkih odbora i OIK-a: “Tijekom cijelog izbornog dana nijedna primjedba nije došla ni u policiju, nego tek nekoliko dana nakon izbora”, kaže Mihaljević, dodavši da su u pitanju prijave bez konkretnih dokaza u “rekla-kazala” obliku, koje “teško da se uopće mogu nazvati kaznenim prijavama”.

“Iz uprave policije su me izvijestili da su prijave odmah proslijedili u županijsko tužiteljstvo, odakle su otišle u Tužiteljstvo BiH, čija je ovo nadležnost”, navodi Mihaljević.

Rad po nalogu

Predsjednik OO HDZ-a 1990 Božo Krišto potvrđuje da će ova stranka uputiti žalbu CIK-u, nakon što im je u Mostar proslijeđena sva dokumentacija iz Livna. Kaže da su netačni navodi Mihaljevića o tome da nije bilo primjedbi tokom izbornog dana.

“OIK se 4. 10. proglašava nenadležnim za naše prigovore, da bi 17. 10. donijeli rješenje da se prigovor odbija. To znači da sve strukture pripadaju HDZ-u BiH, počev od OIK-a i većine članova biračkih odbora, koji razmišljaju i rade po nekim nalozima. Takve izjave se ne mogu smatrati vjerodostojnima, kaže Krišto i navodi da je na 5 biračkih mjesta ukazano na nepravilnosti, a na 3 mjesta je prigovor dokumentiran izjavama članova biračkog odbora i promatrača.

“Bilo je i slučajeva da njihovi članovi nisu dozvolili da se primjedbe unesu u zapisnik”, rekao je Krišto, istakavši “glavni prigovor” stranke: “U Livnu ima 39 biračkih mjesta, na njih 26 je pobijedio kandidat HDZ-a 1990, dok je HDZ-ov pobijedio na 13 mjesta. Na pet mjesta ubačeno je više od 1.200 glasova. Prosječna izlaznost na većini biračkih mjesta u Livnu je 40 posto, dok je na tih pet između 68 i 88 posto”, zaključuje Krišto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok