U periodu od 06.02.2014. do 16.02.2014. na ulicama Glamoča uginulo je od posljedica trovanja 40 pasa lutalica te preko 10 mačaka. Danas, 20.02.2014. godine pronađena su još dva uginula psa u gradu te je jedan poslan na obdukciju u veterinarsku stanicu u Glamoču.

Od 42 uginula psa, nekoliko pasa koji su uginuli bili su vlasnički.

Slučaj je od strane Udruge za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje HBŽ „O“ prijavljen policiji, veterinarskom inspektoru te dezurnom veterinaru koji je na jednom psu napravio obdukciju iz koje je ustanovljeno da se radi o veoma jakom otrovu s obzirom na to da je obdukcijom utvrđeno petehijalna krvarenja po sluznici želuca sa sadržajem u želucu poput mljevenog mesa, obilno krvarenje sa ugrusanom krvi u srcu i plucima, krvarenje iz usta te krvarenje po bjeloočnicama.

J.P Komunalac redovito je izlazilo na teren, uklanjalo pse s lokacija na kojima su ležali mrtvi, te ih uz posipanje vapnom zakopavali na gradsku deponiju.

Udruga „O“ se nadala vecoj angažiranosti nadleznih institucija u ovom slucaju, ali svi volonteri te građani grada imaju nadu da ce se trovač uhvatiti te procesuirati kako je predviđeno zakonom.

Buduci da su se ovim činom napravila dva kaznena djela: mucenje i ubijanje zivotinja te izazivanje opće opasnosti, Udruga „O“ također prikuplja potrebnu dokumentaciju kako bi poslala kaznene prijave na tuzilaštvo.

Prema dosadašnjim informacijama, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ obecalo je izdvojiti financijska sredstva kako bi se obavila obdukcija na Zavodu za patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu te se utvrdilo jos jednom da se radi o trovanju, što je od velike vaznosti pri podizanju kaznene prijave. Ali još uvijek nemamo saznanja da se uzorak poslao na analizu.

Velika je vjerojatnost da necemo moci saznati o kojem tocno otrovu se radi jer prema zadnjim saznanjima Zavod za toksikologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu vec 6 mjeseci ne moze raditi nikakve toksikološke pretrage zbog kvara uređaja, dok se na veterinarskom fakultetu u Banja Luci uopće ne rade toksikološke pretrage.

U Glamoču već dugo nije zabilježen napad pasa lutalica iz razloga sto ih volonteri Udruge redovito hrane, vecina ih je bila sterilizirana te psi nisu imali potrebu za iskazivanje agresije prema ljudima.

Udruga „O“ osuđuje ovaj čin trovanja pasa lutalica u gradu Glamoču te naglašavamo kako, iako svjesni problema, rjesenje vidimo u sterilizaciji pasa koja uveliko doprinosi smanjenju populacije napustenih pasa te naglasavamo također kako ne smijemo i ne mozemo dopustiti da se ovaj slucaj masovnog trovanja u Glamoču zaboravi.

Također, građani grada Glamoča šokirani su scenama na ulici u gore navedenom periodu iz razloga sto su im djeca gledala pse kako ugibaju u mukama, a pored toga zabrinuti su i za zdravlje djece buduci da se otrov toliko dugo zadrzao na ulicama, a ukoliko se doista radi o trovanju kalij-cijanidom, na sto se sumnja, opasnost je jos veca. Također ocekuju da se mjesta na kojima su lezali psi prikladno dezinficiraju, koliko je to moguće, kako bi bar malo bili sigurniji. Zabrinuti su također i vlasnici pasa i stoke jer se ne znaju tocne lokacije gdje je otrov bačen te ne znaju gdje se slobodno mogu kretati sa psima ili pustati stoku da neometano pase.

Udruga moli građane da jos neko vrijeme vode racuna te da djecu, pse i stoku ne pustaju bez nadzora.

Udruga se, ovim putem, mora osvrnuti i na izmjene zakona o dobrobiti zivotinja koji su jos uvijek u parlamentarnoj proceduri jer smatramo da su i one, na neki nacin, dale „vjetar u leđa“ osobama spremnim na ovaj čin te naglasiti da ce ovakva vrsta ubojstva pasa, dakle trovanje ili odstrel i dalje biti kazneno djelo jer se izmjene zakona odnose na drzavne azile te na eutanaziranje pasa u njima ukoliko se u roku od 15 dana psi ne usvoje.

Udruga "O"

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok