Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojila je u petak na svojoj redovitoj sjednici u Tomislavgradu Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.

Prije izglasavanja dnevnog reda, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmet Hodžić je zbog proceduralnih pogrešaka povukao Prijedlog odluke o utvrđivanju amandmana I. na prijedlog Prostornog plana za područje Hercegbosanske županije (2008.-2028.).

Kao predlagač Prijedloga zakona o pružanju besplatne pravne pomoći Hercegbosanske županije, resorna ministrica pravosuđa i uprave Mirjana Stojsavljević-Petraković  kazala je kako razlog donošenja ovog zakona proizlazi iz obveza koje su utvrđene Strategijom za reformu sektora pravde u BiH za razdoblje od 2014. do 2018. i što u ovoj županiji do sada nije donesen predmetni zakon. Kao izvor prava na besplatnu pravnu pomoć navela je Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja su zagarantirana članom Ustava BiH.

Predloženim zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći  regulirano je da su subjekti pružanja besplatne pravne pomoći u Županiji, pored Zavoda kao institucionalnog tijela Županije koji se financira iz županijskog proračuna, odvjetnici koji su članovi odvjetničkih komora u BiH, udruge i fondacije registrirane za pružanje besplatne pravne pomoći i drugi subjekti, sukladno drugim zakonima.

Ministrica je napomenula kako su do sada sudovi u Županiji, kada je obrana obvezna, odnosno kada osumnjičeni ili optuženi, prema svom imovnom stanju ne može snositi troškove obrane, određivali odvjetnike, koji su plaćani iz proračunskih sredstava, a osnivanjem ovog zavoda za pružanje pravne pomoći tu pomoć bi mogli vršiti i pravni zastupnici zavoda, čime bi se ostvarila proračunska ušteda.

Vlada HBŽ-a usvojila je i Nacrt zakona o Razvojnoj agenciji Hercegbosanske županije. U obrazloženju ovog zakona ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Aleksandar Štrbac ustvrdio je kako je zakon donesen zbog uočenih problema usporenog ekonomskog razvoja i otežanog korištenja razvojnih mogućnosti županijske uprave i općinskih razina vlasti.

“Svrha Razvojne agencije je poticanje razvoja Županije u skladu s Razvojnom strategijom kao Sektorskim strategijama u provođenju planova i kreiranju instrumenata regionalnog razvoja”, kazao je Štrbac.

Tijekom rasprave zastupnici Nediljko Rimac (HDZ 1990) , Josip Perić (HNL) i Ilija Šljivić (NS RzB)  podržali su usvajanje ove agencije, s tim da su istaknuli kako s oprezom treba pristupiti njenom osnivanju, kako i ona ne bi doživjela sudbinu ostalih agencija koje su neslavno završile u ovoj županiji.

 Zastupnici Skupštine HNŽ-a također su usvojili Nacrt zakona o socijalnoj skrbi, Izvješće o radu Vlade Hercegbosanske županije za 2015. godinu, zatim Program rada Vlade Hercegbosanske županije za 2016.godinu, te Program rada Skupštine Hercegbosanske županije za 2016. godinu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok