Zavod za javno zdravstvo HBŽ još nije izvršio nabavu cjepiva protiv gripe, ali bi taj problem uskoro trebao biti riješen, jer im je, za spomenutu svrhu, županijski Zavod za zdravstveno osiguranje odobrio iznos od 8.000 KM.

Kako je za Radio Tomislavgrad kazala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Dijana Mamić, čim sredstva budu doznačena, dobavljač s kojim su u kontaktu, isporučit će im 370 doza cjepiva, koje će biti distribuirano u sve Domove zdravlja u Županiji. Raspodjela će se, kao i do sada, vršiti po kriteriju broja stanovnika u svakoj pojedinoj općini, a dio cjepiva Zavod će dostaviti Staračkim domovima, kao i Odjelu hemodijalize u županijskoj bolnici. Na naš upit zašto sredstva za nabavu cjepiva nije osiguralo resorno županijsko Ministarstvo, kao što je to činilo ranijih godina, dr. Mamić je kazala da se Zavod uredno prijavio na javni poziv, koji je Ministarstvo raspisalo za potporu zdravstvenim ustanovama u županiji, tražeći sredstva upravo za nabavu cjepiva protiv gripe. Međutim, Ministarstvo još nije završilo proceduru vezanu uz spomenuti natječaj. Budući da je već vrijeme za provođenje cijepljenja protiv gripe, morali su se, radi osiguranja sredstava, obratiti na drugu adresu, a to je u ovom slučaju bio Zavod za zdravstveno osiguranje, koji im je odobrio spomenuti iznos novca. Piše Tomislavcity.

Činjenicu da se ove godine planira nabaviti znatno manja količina cjepiva, nego što se to ranije bio slučaj, dr. Mamić pojašnjava da je zainteresiranost za cijepljenje protiv gripe iz godine u godinu sve manja.  Od dr. Mamić također doznajemo da na području Županije gripe još uvijek nema, ali da se ljudi u zdravstvene ustanove javljaju zbog viroza, upala pluća i respiratornih infekcija.

A u tomislavgradskom Domu zdravlja smo dobili informaciju da, dok im Zavod ne dostavi besplatno cjepivo, kojim će biti cijepljeni samo oni koji spadaju u tzv. rizične skupine, svi koji imaju potrebu za cijepljenjem, mogu kupiti komercijalno cjepivo u ljekarnama i njime se cijepiti u Domu zdravlja, uz uvjet da za to nemaju nikakvih zdravstvenih zapreka. U jednoj od duvanjskih ljekarni nam je potvrđeno da je cijena cjepiva protiv gripe 20 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok