U organizaciji Udruge  roditelja djece s posebnim potrebama "Nada" iz Tomislavgrada te uz suglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije u subotu je u prostorijama Osnovne škole "Ivana Mažuranić" u Tomislavgradu održano predavanje pod nazivom "Kako raditi u inkluzivnom odjelu inkluzivne škole".

Osim predstavnika Udruge "Nada",  predavanju, pod mentorstvom dr.sc. Vesne Varunek sa Sveučilišta u Mostaru, nazočili su i predstavnici kupreške Udruge "Krijesnica", Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Hercegbosanske županije, te roditelji i prosvjetni radnici iz Tomislavgrada, Livna , Glamoča i Kupresa.

Kako je za Fenu izjavila tajnica tomislavgradske udruge Magda Marinčić, tijekom predavanja nazočne je posjetio i resorni županijski ministar Petar Galić, obećavši pritom daljnju suradnju na projektu izlaganja doktorice Varunek.

Doktorica Varunek kazala je za Fenu kako je zajednički cilj ovog projekta učiniti dijete s posebnim potrebama zadovoljnim te uključiti u život škole, kako njega, tako i njegove roditelje.

Varunek je o projektu razgovarala i s ministrom prosvjete Hercegbosanske županije Petrom Galić gdje su se načelno dogovorili o jednom širem i dugoročnijem programu rada edukacije prosvjetnih radnika, roditelja koji bi zapravo, po njoj, trebao trajati jednu školsku godinu.

"Ja sam projekt već predložila i on je u završnoj fazi, trenutno sam propitivala teme je li odgovaraju potrebama prosvjetnih radnika, što sam danas na ovom predavanju izlistala i vidjeti ću što sam dobila u evaluaciji na te iste teme", kazala je Varunek .

Dodala je kako će obaviti razgovore s organizatorom današnjeg predavanja da se vidi koje su to njihove potrebe, koje će unaprijediti u jedan projekt, s namjerom skorašnjeg započinjanja s radom gdje se prvenstveno misli na edukaciju šire zajednice.

"Trenutni osnovni cilj je planiranje edukacija, prvenstveno usmjerenih na prosvjetne radnike i roditelje u zasebnim skupinama, dok u druge skupine moraju biti uključeni odgajatelji u vrtićima, učitelji u razrednoj nastavi, nastavnici u predmetnoj nastavi kao i profesori u srednjim školama, te menadžment škola (ravnatelji, pedagozi, socijalni radnici)", zaključila je Varunek.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok