Ratnog zapovjednika Vojne policije HVO-a u Livnu Zdenka Andabaka Tužiteljstvo BiH tereti za udruženi zločinački poduhvat, dok je njegov nekadašnji pomoćnik Milijan Brkić, sadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora, amnestiran od odgovornosti.

Kada je u rujnu prošle godine ratni zapovjednik Vojne policije HVO-a u Livnu Zdenko Andabak za „Slobodnu Bosnu“ kazao da je od njega traženo da svjedoči protiv Ante Gotovine, generala Hrvatske vojske i u prvim mjesecima rata zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane na livanjskom području, ta je izjava u hrvatskim medijima, dakako, prošla posve nezapaženo. Piše Slobodna Bosna.

„Mene je 27. ožujka ove godine sa telefonskog broja Tužiteljstva BiH u Sarajevu pozvala ženska osoba, koja se predstavila kao tužiteljica Lejla Konjić. Pitala me da li sam spreman svjedočiti protiv Ante Gotovine i drugih pripadnika Hrvatske vojske, te protiv lokalne vlasti, nudeći mi odustajanje od kaznenog progona.

Rekla je i kako će mi dati nekakve papire koje su istražitelji Amra i Slaviša, prezimena se ne sjećam, preuzeli u Zagrebu, a koji, navodno, meni idu u korist.

Nisam znao što da mislim, da li je u pitanju nekakva provokacija, jer nisam znao sa kim točno razgovaram.

Spustio sam slušalicu, a onda mi je tri dana kasnije stigao službeni poziv da se javim u Sarajevo, kako bi 1. travnja dao iskaz. Na pozivu je bio datum 27. 3. 2015., dakle isti dana kada me je zvala ta žena iz Tužiteljstva BiH“, ispričao je prošle godine Zdenko Andabak.

Protiv Andabaka je, podsjetimo, početkom travnja 2015. godine Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu koja ga, zajedno sa dvojicom njegovih pomoćnika Muamirom Jašarevićem zvanim Babo i Seadom Velagićem (treći pomoćnik u Vojnoj policiji HVO-a u Livnu tada je bio Milijan Brkić, aktualni potpredsjednik Hrvatskog sabora), tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno, ubojstvu 16 zarobljenika i protupravnom zatvaranju preko 300 civila srpske nacionalnosti.

Optužnica je, opet, u hrvatskoj javnosti prešućena, a samo su rijetki mediji (tjednik „Nacional“) problematizirali ratnu ulogu Milijana Brkića, u to vrijeme najbližeg suradnika Tomislava Karamarka.

Optužnicu je podigla tadašnja tužiteljica, a današnja sutkinja Suda BiH Lejla Konjić koja je, nedugo nakon Andabakovog razgovora za „Slobodnu Bosnu“ tražila da mu se ponovno odredi pritvor, navodno zbog utjecaja na svjedoke (kao "dokazni materijal", priložila je i tekst iz "SB").

Zdenko Andabak je pritvoren (iako su svi svjedoci negirali da je na njih vršen bilo kakav pritisak), pa ponovno pušten da se brani sa slobode, ali sudski postupak još nije završen.

Sudeći, međutim, prema nezvaničnim informacijama iz Tužiteljstva BiH, istraga protiv Ante Gotovine, koja je otvorena prije devet godina (broj predmeta poznat „SB“) i dalje se vodi, a o njegovoj je ulozi u Livnu, u prvim mjesecima rata, već saslušano više svjedoka.

Navodno su njihovi iskazi dostavljeni bivšoj glavnoj sarajevskoj tužiteljici Nives Kanevčev, koja je u Tužiteljstvo BiH imenovana u prosincu prošle godine.

No, nije poznato da li tužiteljica Kanevčev istražuje samo period kada je Gotovina zapovijedao postrojbama HVO-a u Livnu, odnosno, da li se vodi paralelna istraga o njegovoj eventualnoj odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u operacijama „Maestral“ i „Južni potez“ u septembru i listopadu 1995., na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok