S ciljem podizanja svijesti i informiranja korisnika (u ovom slučaju Hercegbosanskih šuma) o aktualnim podacima vezanim za veličinu i rasprostranjenost mina u općini Livno, jučer je u šumarije Livno održana prezentacija na temu „Primjena ciljanog tehničkog izviđanja na projektu MSP 020 (Minsko sumnjivo područje Korićina - Golija)“.

Prezentaciju je održao gosp. Džafer Kumbara-operativni oficir HO Pro Vita Mostar.

U općini Livno je u Domovinskom ratu, na području od 75 kvadratna kilometra postavljeno ukupno 13 000 mina. MSP Korićina – Golija se proteže na  2,64 kvadratna kilometra, dok je ukupna površina interesnog područja 24 kvadratna kilometra. Procijenjeni broj mina koje treba pronaći je 971 i nalaze se na ukupno 15 različitih lokacija. Minsko sumnjivo područje obuhvaća lokalne zajednice: Strupnić, Lusnić, Popov vrh, Čelebić, Ljubunčić i Priluku.

Na ovom području dominira crnogorična i bjelogorična šuma, nisko raslinje, a dio je pokriven livadama i pašnjacima. Veliki problem za lokalne zajednice predstavlja neobilježenost minsko sumnjivih područja. Ugrožene grupe ljudi su šumari,lovci, ali i lokalno stanovništvo.

Radovi na razminiranju su započeli 26. listopada 2016.god., a završetak radova je planiran 25. prosinca 2016.godine.

Do sada je provedeno osam tehničkih izviđanja i četiri akcije čišćenja te je otklonjeno 95 mina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok