Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije i predsjednik Središnjeg odbora HDZ 1990 dr. Nediljko Rimac najavio da će njegova stranka tražit kaznenu odgovornost  predsjedavajućeg u Skupštini Hercegbosanske županije Roberta Bagarića (HDZ BiH) zbog sporne kupovine automobila visoke klase kao i prodaje drugog vozila.

Po riječima Rimca ,ta odgovornost predsjedavajućeg leži u činjenici da zdravstvene ustanove na prostoru Hercegbosanske županije oskudijevaju u vozilima hitne pomoći dok se s druge strane bez znanja Skupštine kupuje  novo vozilo visoke klase (škoda superb) za koju se iz proračuna izdvaja velik novac (70 000 KM).

Osim „sporne“ kupovine gdje bi se trebale utvrditi sve činjenice oko javnih nabavki ,Rimac uz to napominje  nezakoniti postupak prodaje drugog  skupštinskog vozila Toyote avansis koja se , kako on tvrdi , privatno i pitanje za čiji račun prodavala preko pik-a. 

„Ovom prijavom moramo stati na kraj samovolji i drskosti jedne osobe koja uzima sebi za pravo da može raditi što hoće i kako hoće a na moju inicijativu da se prodaju oba vozila u Skupštini i kupi adekvatno opremljeno sanitetsko vozilo koje svima nama može u datom trenutku zatrebati je figurativno zastalo na nečijem češanju...“,  istaknuo je Rimac.

Da je Skupština izgubila svoj pravni legitimitet u provedbi zakona i propisa,  Rimac  navodi još niz drugih nezakonitosti  ( zapošljavanje u skupštini  , izvođenje građevinskih radova , pitanje regularnosti oko financija , izbor tajnika ), na što je javno , kako kaže , na zadnjoj sjednici ovog doma progovorio i upozorio jedan od članova rukovodstva Skupštine ove županije.

„Skupština odnosno njena radna tijela nikad nisu dovedena u ovakvu poziciju da će se radi zaštite njenog legitimiteta netko drugi baviti tim“, poručio je Rimac.

Sa drugog aspekta , prema najavi predsjednika Središnjeg odbora HDZ 1990 , ova stranka će također  preko pravnog eksperta podnijeti tužbu protiv načelnika općina Livno i Tomislavgrad,  Administrativno- pravnog povjerenstva Skupštine HBŽ i ministra financija ove županije , zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka  BiH te Izbornog zakona BiH gdje je ova stranka posebno oštećena.

U njegovom obrazloženju stoji da su navedeni zanemarili odredbe Izbornog zakona BiH koje definiraju političke subjekte na izborima, načine osvajanja i raspolaganje mandatima kao i odredbe koje definiraju financiranje izbornih kampanja političkih subjekata.

„Mandat po važećem zakonu pripada izabranom nositelju mandata, ali da u slučaju istupanja iz političke stranke, koalicije ili s liste neovisnih kandidata koja je sudjelovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nositelj, postaje samostalni vijećnik, odnosno zastupnik“, naglasio je Rimac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok