Mi, predstavnici hrvatskog naroda u Hercegbosanskoj županiji, lojalni svojem narodu, privrženi demokraciji i očuvanju opstojnosti države Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda dajemo sljedeće priopćenje:

Svjedoci smo neviđenoga pokušaja kršenja važećih zakona i dovođenja u pitanje pravnog poretka Bosne i Hercegovine pokušajem osporavanja proglašenja neradnog dana u HBŽ na Dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Iako je povod za neke minoran, on ima svoje duboko značenje i mogao bi imati katastrofalne posljedice.

I ovo je očiti primjer kako se radi o pokušaju istjerivanja Hrvata s ovih prostora, sličnom nekadašnjem projektu. Ista politika, isti akteri., kojima smeta suživot, smeta im država Bosna i Hercegovina, a najviše im smeta hrvatski narod i legalne institucije hrvatskog naroda.

Kao legalisti i oduvijek vjerni baštinici svoje zemlje i ognjišta, mi hrvatski predstavnici  u HBŽ podsjećamo da je Bosna i Hercegovina postala samostalna zahvaljujući Hrvatima koji su sa 90% glasova bili za samostalnost, za razliku od majorizatora koji ne prihvaćaju činjenicu da je Bosna i Hercegovina opstala zahvaljujući Hrvatskom vijeću obrane, osnivanju HZHB, te Washingtonskom i Daytonskom sporazumu, koji su temelji države i jamstvo da se nove Srebrenice ne će dogoditi.

To su povijesni, vojni i zakonski okviri koje je BiH preuzela od Hrvatske zajednice Herceg Bosne, oni su postali dio federalnog zakonskog ustroja, a na njima počiva Bosna i Hercegovina kao država tri konstitutivna naroda.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je nesporno jedan od kamena temeljaca same države Bosne i Hercegovine. Ona je jedan od najvažnijih dijelova u mozaiku slobode.

>>> Livno: Danas je neradni dan, ali sud i tužiteljstvo ipak rade

Poštovana gospodo,

Mi Hrvati nismo branili samo sebe, spriječili smo bihaćku Srebrenicu, naoružavali smo svoje saveznike, zbrinjavali smo stotine tisuća protjeranih Muslimana i možemo uspravne glave reći:

Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

Mi, hrvatski politički predstavnici, začuđeni smo ludilom i jeftinom politikom, ali smo ohrabreni slaviti Dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kao zakonom BiH zajamčeni blagdan, dan koji podsjeća na uspješan otpor agresiji na BiH i svim pokušajima istjerivanja i svakome tko se usudi uništiti ovaj narod i njegova povijesna sjećanja.

Poštovana gospodo, umjesto da radite na dan koji svaki normalan čovjek slavi, počnite raditi ostale dane na dobrobit sva tri naroda!

Priopćenje Županijskog odbora HDZ-a BiH povodom pokušaja kršenja Zakona o Vladi HBŽ („Narodne novine HBŽ“, broj 2/96) i članka 1. Zakona o blagdanima i neradnim danima u HR HB („Narodni list HR HB“, broj 45/95).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok