Savez sindikata policije i svih uposlenika MUP-a na sastanku Upravnog odbora na Kupresu koji je održan u četvrtak donio je odluku o organiziranju prosvjeda 1. prosinca u pet do 12 ispred zgrade federalne Vlade.

Na ovaj potez odlučili su se, kako kažu, jer Vlada nije ispoštovala njihove zahtjeve. Piše Dnevni list.

UO ima tri zahtjeva na koje se, kažu, Vlada FBiH u potpunosti oglušila. Prvi zahtjev je da budu prihvaćeni kao pregovarači prilikom donošenja granskog kolektivnog ugovora koji regulira plaće i druge materijalne naknade policijskih službenika i državnih službenika i namještenika uposlenih u UP-u. Predsjednik UO-a Almir Salkičević je pojasnio kako se radi o kolektivnom ugovoru koji se odnosi na organe uprave i sudske vlasti, a kojem pripadaju i policijski službenici i državni službenici i namještenici MUP-a.

Zahtjevi

Drugi zahtjev je inicijativa ovog sindikata da uđu u pregovore o donošenju jedinstvenog kolektivnog ugovora za sve zaposlene u MUP-u FBiH, čime bi se stvorile pretpostavke da svim uposlenicima MUP-a budu jednake materijalne naknade na razini županija i entiteta. Treći zahtjev je vezan za drugi, a tiče se izjednačavanja plaća svih policijskih službenika u županijskim ministarstvima sa plaćama zaposlenih na razini Federacije.

Iza ove odluke stoje sindikati iz sedam županija u Federaciji i ovoga puta, kako kažu, odlučni su u svojim namjerama i neće odustati bez obzira na pritiske kojih će sigurno biti. Salkičević naglašava da su jedini sindikat koji ima reprezentativnost na razini Federacije, ali da Vlada FBiH pregovara sa Unijom policajaca koja okuplja policajce iz Sarajevske županije i Orašja.

-Vjerojatno će nam premijer Federacije opet reći da nije naš poslodavac, da su naši poslodavci županije i da ne možemo ništa tražiti od njih. Međutim, mi od njih tražimo ono što su oni dužni uraditi, a to je pozvati nas kao reprezentativan sindikat da pregovaramo o granskom kolektivnom ugovoru, rekao je Salkičević.

Ovo će biti njihovo prvo prosvjedno okupljanje, a očekuju dolazak 1.000 policajaca.

Loši uvjeti

Poznato je da županijski MUP-ovi imaju ogromne probleme sa kojima se suočavaju, od nedostatka sredstava za rad, zastarjele opreme i nedostatka ljudskog faktora. Policija u pojedinim općinama u Federaciji pred kraj godine čak nema ni gorivo za automobile, a uniforme u većini županijskih MUP-ova mijenjate su prije pet ili deset godina. Do koje mjere je situacija u loša govore i podaci iz Hercegovine u kojoj je postalo skoro nemoguće popuniti smjenu i pokriti sva gradska područja. Prisutno je i nezadovoljstvo zbog dugova koje županije imaju prema policajcima, ali i nezadovoljstvo zbog sveukupne situacije u kojoj je policijska profesija stavljena na zadnje mjesto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok