Livanjski Dom zdravlja, u suradnji sa Stomatološkom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, desetak godina već ulazi u učionice s prvim razredima osnovnih škola i dječje vrtiće kako bi, na djeci primjeren način, objasnio značaj oralne higijene.

Tim posjetima redovito nazočimo i mi te pratimo kako mališani iz dječjih vrtića i prvih razreda osnovnih škola usvajaju nova znanja. Piše Večernji list.

Higijenske navike

Od našeg edukatora, prim. dr. Alije Jerlagića, doznajemo da statistika Svjetske zdravstvene organizacije kaže da od 60 do 90 posto djece i skoro 100 posto odraslih osoba boluje od bolesti zuba, karijesa.

Budući da se danas većina oboljenja adekvatnim higijenskim navikama i zdravom prehranom uspješno može spriječiti, našeg sugovornika i voditelja radionica proteklih deset godina vodi samo jedna želja:

- Ako smo mi invalidi u nekom pogledu, jer svaki gubitak zuba je invalidnost, želja mi je da naša djeca imaju idealne uvjete od starta kako ne bi i ona postala invalidi, te da se navikavaju, osobito na pranje zuba, koje je za sve osnova zdravlja u daljnjem životu, da se brinu za oralnu higijenu, govori nam prim. dr. Alija Jerlagić.

Dodao je kako je radionicama obuhvaćeno ukupno 400 livanjske djece, 192 u predškolskim ustanovama i 208 učenika prvoga razreda osnovne škole.

Natjecanje mališana

Pitali smo mališane, kako vrtićke dobi tako i osnovnoškolce, što su naučili na radionicama o značaju oralne higijene i što to stanuje u njihovim ustima i “gricka” im zubiće.

- Eee, bacili, bakterije, jedna će od curica, a učenik iz klupe pored njezine dodaje i ovo:

- Naučili smo da se može jesti povrće i voće. To je zdrava hrana, kaže on, a pametnica koja je zapamtila bakterije dodaje:

- Ne smije se jesti puno slatkiša, prljava hrana i ne smiju se grickati nokti.

Nakon što su i praktično svladali tehniku pranja zuba, djeca iz vrtića i učenici prvoga razreda OŠ dobili su i prigodne darove, a kako su nam rekli, bit će upriličeno i natjecanje u izradi likovnih radovima o temi stomatologije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok