U organizaciji Gospodarske komore F BiH i pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavare, u četvrtak je, 24.studneog 2016. godine, u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH održan prvi Poslovni forum Vitez 2016.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić nazočio je navedenom Forumu koji je okupio veliki broj predstavnika svih razina izvršne i zakonodavne vlasti Federacije i Bosne i Hercegovine, uglednih ekonomskih stručnjaka, predstavnika akademske zajednice kao i predstavnika gospodarskih udruga.

Prigodnim pozdravnim riječima okupljenim se obratio općinski načelnik Viteza, Tomislav Bošnjak – Matić, u ime organizatora predsjednik Gospodarske komore F BiH, Marko Šantić, u ime Ministarskog vijeća, ministar Mirko Šarović, predsjednika Federacije BiH Marinko Čavara te veleposlanik Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio.

BiH nema učinkovito tržišno gospodarstvo, niti sposobnost nošenja s tržišnom konkurencijom i  gospodarstvima u Europskoj uniji (EU) što predstavlja jedan od važnijih kriterija za članstvo, jedan je od zaključaka Poslovnog foruma.

Istaknuto je da BiH mora uložiti značajna sredstva u poboljšanje konkurentnosti svojih poduzeća, te da treba poduzeti dodatne napore u cilju što učinkovitijeg korištenja predpristupnih fondova.

Potrebno je, također, značajno povećati poticajna sredstva za gospodarstvo iz proračuna svih razina vlasti, kao i drugih poticajnih sredstava iz financijskih institucija.

Sudionici Foruma su zatražili donošenje mjera kojima će se smanjiti odlazak kvalificirane radne snage iz BiH u EU, što se već događa, a pretpostavka je da će se intenzivirati pristupanjem BiH u EU.

Zaključeno je, također, da je nužno kontinuirano usklađivati ponudu obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada u BiH kako bi se ulazak u EU dočekao s većom stopom zaposlenosti.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok