U Kantonalnom sudu u Livnu danas je nastavljeno suđenje za trostruko ubojstvo u Suhači kod Livna a za koje je optužen Ante Niče (35).

Podsjećamo, ovo suđenje je na prijedlog obrane odgođeno prvo 14. srpnja, a potom i 25. kolovoza kako bi se u međuvremenu obavilo dodatno psihijatrijsko vještačenje optuženog. Piše Avaz.ba.

Vještačenje tima

Naime, zbog odustajanje Zorice Lazarević, vještaka  iz ustanove sa Sokoca, umjesto nje je bila predložena vještak Helena Škobić iz Mostara.

No, i ona je odustala, pa je na prijedlog Gorana Bradarića, odvjetnika optuženog,  vještačenje na kraju obavio tim u sastavu vještaka Abdulah Kučukalić, Senadin Fadilpašić i Alma Bravo Mehmedbašić.

Mehmedbašić je na današnjem ročištu obrazlagala njihov zajednički nalaz koji je potvrdio da optuženi Niče ima dijagnozu kronične sumanutosti, odnosno, da je u momentu izvršenja trostrukog ubojstva bio neuračunjljiv, što je različita dijagnoza od one koju je dao ranije vještak neuropsihijatar Salih Terzić koji je tvrdio da je u momentu izvršenja djela optuženi bio smanjeno, ali ne bitno neuračunljiv.

- Radi se o hroničnom sumanutom poremećaju kod optuženog a motiv za izvršenje djela za koje je optužen je očito psihopatološki. U njegovom slučaju je neophodno liječenje u specijaliziranoj ustanovi zatvorenog tipa poput Sokoca. Ovakvi slučajevi se uglavnom do kraja ne mogu izliječiti, ali napretka može biti, kazala je, između ostalog,  u opširnom izlaganju Mehmedbašić.

Zatražila sučeljavanje

Tužilac Mladen Stojanović je zatražio sučeljavanje navedenih vještaka što je Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Ana Krstanović i prihvatilo, te zakazalo nastavak suđenja za 13. prosinca ove godine.

Podsjećamo, trostruko ubojstvo u Suhači kod Livna  desilo se 30. listopada prošle godine. Optužnica koju zastupa kantonalni tužilac Mladen Stojanović, Ničea tereti da je tog dana u večernjim satima po povratku sa izdržavanja jednomjesečne kazne zatvora u Mostaru sa više uboda nožem usmrtio majku Lucu (66) sa 35 uboda kuhinjskim nožem, gluhonijemog brata Matka (46) sa osam uboda i njegovu, također gluhonijemu suprugu Sandru (44) sa šest uboda istim nožem, nakon čeka je pobjegao.

Uhićen je nakon tri dana u selu Komorani. Luca i Sandra su podlegle na licu mjesta dok je Matko, koji je teško ranjen alarmirao komšije, te umro na putu prema splitskoj bolnici. (Avaz)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok