Klub Bošnjaka i Srba u Skupštini Hercegbosanske županije na današnjoj redovitoj sjednici  pokrenuli su pitanje vitalnog nacionalnog interesa na tri točke dnevnog reda.

Vitalni nacionalni interes imenovani klubova povučen je na prijedlog Odluke o imenovanju Tajnika Skupštine Hercegbosanske županije ,prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o prijenosu prava i obveza (ŠGD) te na  Nacrt zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji.

Nakon što nisu na samom izglasavanju o dnevnom redu povučene spomenute točke dnevnog reda na što su inzistirali klubovi bošnjaka i srba kao i nekoliko zastupnika iz reda hrvatskog naroda ,kazano je da će pri svakoj od ovih biti povučen vitalni nacionalni interes.

Kao predlagač prijedloga Odluke o imenovanju Tajnika Skupštine Hercegbosanske županije Branko Ivković (HDZ BiH) inače predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje ove Skupštine je zastupnicima prenio niz događanja koje su se posljednjih godinu dana događale  oko izbora tajnika Skupštine Hercegbosanske županije gdje je proveden natječaj i izbor rukovodećeg državnog službenika po Agenciji za državnu službu FBiH. On je istaknuo da mu se stavlja na teret  kršenje procedurane pogreške oko izbora tajnika na način da je bez znanja ostalih članova povjerenstva donio odluku o raspisivanju natječaja što je pred istima i osporava.

Tu činjenicu on brani da je zakonita mada su drugi zastupnici za govornicom među kojima se se istakli Jasenko Tufekčić (SDA) , Josip Perić (HNL), Nediljko Rimac (HDZ 1990), Drago Puzigaća (SNSD) te Stipe Barun (HDZ BiH) tvrdili drugačije sa naglaskom da nije ispoštovana zakonita procedura čime je prekršen Zakon i Poslovnik Skupštine.

Najdalje je otišao dr. Perić koji je kao član tog povjerenstva isto tako naveo scenarij događanja oko izbora tajnika ističući da povjerenstvo ne stoji iza ovoga koje je većinom glasova na više sjednica to i odbilo, već da je to napravljeno u režiji Ivkovića kao i predsjedatelja Skupštine HBŽ Roberta Bagarića (HDZ BiH).

„Unatoč jednoglasnoj odluci o poništavanju natječaja od strane za to zaduženog povjerenstva i bez obzira na dokazanu nezakonitost u radu predsjedatelja Bagarića i zastupnika Ivkovića, te očitu zloupotrebu položaja i ovlasti, te krivotvorenje službenih dokumenata, Bagarić nezakonito imenuje Povjerenstvo za intervju za poziciju tajnika koji opet protuzakonito nastavlja natječajnu proceduru“, prenio je zastupnicima Perić.

On je javno pozvao institucije pravne države da provjere te navode i poduzmu zakonom predviđene mjere a sa ovim izlaganjem u formi izjave će upoznati i Agenciju za državnu službu FBiH ,Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH kao i Županijsko tužiteljstvo.

Nakon rasprave uslijedilo je glasovanje ( za je bilo 13 a protiv 12 zastupnika) čime su klubovi Bošnjaka i Srba povukli pitanje vitalnog nacionalnog interesa čime se ova odluka upućuje na Ustavni sud FBiH koji će dati konačnu odluku da li ova odluka o imenovanju tajnika spada u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Nakon ove točke uslijedila je i druga točka dnevnog reda - prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o prijenosu prava i obveza (ŠGD) gdje je također od navedenih klubova povučeno pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Po pitanju ove točke predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Branko Ivković je kazao da je njegova stranka zauzela stav da se imenuju novi članovi Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres čime su dostavili i svoje prijedloge.

Na njegovo izalaganje opet je reagirao Perić kazavši da je ponovo isti prekršio proceduru glasovanja unutar povjerenstva što je potvrdio i svojim izlaskom za govornicu Arif Kovačević (SDA).

Na promjenu članova Skupštine gospodarskog društva Rimac je stava kako se time uskoro i mjenja direktor za kojim su se , kako kaže , proteklih godina samo redali uspjesi i koji je samo uprihodio zadnje godine oko 11 milijuna KM.

Ivica Matković (NS RzB) i Jozo Sliško (SDP) su stava da svaka politička parlamentarna stranka može mijenjati svoje članove pa tako ništa spornim ne vidi u promjeni članova Skupštine navedenog gospodarskog društva iz reda hrvatskog naroda.

I tu se pristupilo glasovanju i rezultati su kao i kod točke za tajnika  te je završeno upućivanjem prema Ustavnom sudu FBiH.

Po pitanju točke dnevnog reda koja govori o Nacrt zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županij i on je po prijedlogu klubova bošnjaka i srba upućen ponovno na Ustavni sud FBiH kojim će ta institucija dati konačnu odluku da li ovaj nacrt spada u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Po pitanju ove točke ,Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH  u lipnju prošle godine  je proglasilo neustavnim ovaj zakon samo poslanom u formi prijedloga.

U izjavi za Fenu savjetnik Ustavnog suda FBiH Velimir Perić je tada kazao da u obrazloženju ove Odluke stoji da je povrijeđen vitalni interes konstitutivnog srpskog naroda čime Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji  ne može biti upućen u daljnju proceduru.

Daljnjim slijedom točaka zastupnici su usvojili prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih Hercegbosanske županije,Nacrt Proračuna Hercegbosanske županije za 2017.godinu te Nacrt Zakona o javnom privatnom partnerstvu Hercegbosanske županije.
Nacrt Proračuna Hercegbosanske županije za 2017.godinu je predstavio ministar financija Stipan Šarac i on iznosi 77.581.395 KM.

Zastupnici će isto tako razmatrali i usvojili Nacrt zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Hercegbosanskoj županiji,prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana za područje Hercegbosanske županije te Izvješće o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 01.siječnja do 30.lipnja 2016.godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok