Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, u četvrtak, 8. prosinca,  s početkom u 10:15 sati u maloj dvorani PTC-a Forum u Livnu organizra sastanak u okviru TAIEX Ekspertske misije na temu  “Zaštita oznake zemljopisnog porijekla, zaštita oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane”.

Na samom početku sastanka održati će se konferencija za medije na kojoj će sudjelovati mr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, te Ivica Brešić, ministar poljoprivrede Hercegbosanske županije.

Oni će također na početku sastanka imati uvodna obraćanja, dok će prezentaciju na temu “Procedure zaštite oznaka originalnosti i oznaka geografskog porijekla u Europskoj uniji i Republici Sloveniji”  održati Lucijan Cencič iz Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije.

Prezentaciju na temu “Tehnologija livanjskog sira” održat će prof.dr. Zlatan Sarić s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok će potom mr.sci. Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH govoriti na temu “Procedure zaštite oznaka originalnosti i oznaka geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini”.

Na kraju sastanka sudionici će obići mljekaru “Puđa”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok