Načelnik je objasnio kako su problemi Bošnjaka i Srba isti kada je u pitanju ta lokalna zajednica u odnosu Hercegbosanske županije, od praznika do jezika.

"Ne možemo bez Sarajeva, ni Livna. Ali, pomoć rijetko stiže. Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručuje kako nismo njegova teritorijalna nadležnost, iz Sarajeva nema sredstava koja dolaze, a iz Livna traže od nas da slavimo dan 'Herceg-Bosne' koje nema. Naprosto, to je stanje da normalan čovjek može posumnjati u svoju normalnost", rekao je načelnik Općine Glamoč Radovan Marković tijekom posjete potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Upozorio je kako je lokalna zajednica prepuštena sama sebi, te da se boji za buduće stanje u Glamoču, ali generalno, i u Bosni i Hercegovini zbog sve većeg odliva stanovništva, objavila je Anadolija.

Načelnik je objasnio kako su problemi Bošnjaka i Srba isti kada je u pitanju ta lokalna zajednica u odnosu Hercegbosanske županije, od praznika do jezika.

"U pošti u Glamoču rade samo Hrvati, u Elektrodistribuciji, nešto malo drugih nacionalnosti među radnicima ima u poduzeću Šume, ali tek toliko da budu kao začin. Nedopustivo je da se ne dozvoljava upotreba srpskog jezika. Ne daju nam ni nacionalnu grupu predmeta. Što god mogu, oni nam iz Županije ne daju", rekao je Marković.

Upozorio je kako nitko u BiH "ne želi dati kredit općini Glamoč kako bi sanirala svoj dug od 560.000 KM".

"Mi smo namjeravali uzeti kredit od cirka milijun maraka, od čega bi odmah 900.000 KM uplatili Fondu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, tako da novac ostaje njima. Međutim, nitko ne želi pomoći", naveo je Marković.

Inače, na području Općine Glamoč od 2002. godine u obrazovnim programima zastupljen je bosanski jezik, što je jedinstven slučaj na području Hercegbosanske županije.

S druge strane, načelnik Općine Bosansko Grahovo Duško Radun, tijekom posjete potpredsjednice Mahmutbegović rekao je kako je najveći problem građana nepostojanje doma zdravlja u toj općini.

"Imamo svega dva puta tjedno posjete lječnika. No, problem je što se za uputnicu mora ići u 30 kilometara udaljen Drvar, a potom se preko Bosanskog Grahova ponovno zaputili u Županijsku bolnicu u 70 kilometara udaljeno Livno. Sve to stvara dodatne probleme. Zabrinjavajuće je da neko kome je hitno potrebna zdravstvena usluga ne može izravno otići u Livno", rekao je Radun.

Istaknuo je kako su uspjeli u Bosanskom Grahovu otvoriti ljekarnu, pekaru, piceriju te da se život polako uspostavlja u toj općini, ali kako i dalje nema adekvatne podrške s viših razina vlasti.

Načelnik Općine Bosansko Grahovo rekao je kako su uspjeli dug općine s 3,5 milijuna KM smanjiti na 600.000 KM, te da pokušavaju vršiti redovne isplate plaća i uplate doprinosa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok