Jučer 13, prosinca 2016. god. na području Homara u općini Glamoč održano je Otvaranje i predstavljanje izgrađenog i opremljenog edukativno informativnog centra Homar Glamoč u okviru Projekta ForestEye Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara.

Projekt financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II – Prekogranična suradnja i projektni partneri u ukupnom iznosu od 651.524,00 EUR-a. U provedbi sudjeluju partneri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to: Hrvatske šume, ŠGD Hercegbosanske šume, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Ministarstvo znanosti, obrazovanja, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Predstavljeni su partneri, lokacija i značaj edu info centra, ciljevi i aktivnosti projekta, u vjeri kako će on doprinijeti u ostvarenju glavnog cilja projekta; podizanje kvalitete života u graničnom području Splitsko- dalmatinske županije, Hercegovine i Sjeverozapadne regije kroz smanjenje rizika od prirodnih nesreća uzrokovanih šumskim požarima.

Podršku i pozdravne riječi uputili su upravitelj Šumarije Glamoč, Pero Nikić, koji je ujedno i predstavio Šumariju Glamoč, Sanja Jukić je predstavila područje Homara i edu info centar, a v.d. generalni direktor Hercegbosanskih šuma Draško Brnić i voditelj projekta Zoran Šunjić u ime Hrvatskih šuma su predstavili sam projekt i prekograničnu suradnju koja će se, nadamo se i ubuduće nastaviti.

Istaknuto je i kako će centar imati značaj za širu lokalnu zajednicu, a i cijelu županiju nastavkom edukativnih i sličnih aktivnosti koje se namjeravaju provodi u budućem razdoblju kroz održivost projekta ForestEye i ostale aktivnosti koje provodi ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres.

Edukativno informativni centar Homar službeno je otvoren simboličnom sadnjom drveća ispred centra u kojoj su sudjelovali: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, načelnik općine Glamoč, Radovan Marković, predstavnik Ministarstva znanosti prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije Mate Spajić, voditelj projekta Zoran Šunjić u ime Hrvatskih šuma i v.d. generalni direktor Hercegbosanskih šuma Draško Brnić.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok