Duško Radun u razgovoru s potpredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović

Načelnik općine Bosansko Grahovo Duško Radun kazao je da je spreman i svojim životom zaštititi da se toj općini, koja je jedina na području HB županije bez doma zdravlja, oduzme donacija ambulantnog vozila koje bi uskoro trebalo stići.

Radun je rekao kako neće dozvoliti da se ambulantno vozilo koristi za bilo koga drugog osim za građane Bosanskog Grahova. On je spreman da se vozilo upiše u Dom zdravlja Drvar, gdje većina građana Bosnskog Grahova koristi zdravstvene usluge, ali da se isključivo koristi za potrebe stanovnika Bosanskog Grahova.

Piše: Faktor.ba/Anadolija

Radun je rekao kako je županijskim dužnosnicima zaprijetio da je spreman čak i da se samospali u Livnu ukoliko se građanima oduzme ambulantno vozilo, donacija Južne Koreje, za koje je carinu i poreze platila Vlada HBŽ.

- Stavljam sebe i uopće kapacitet općine da se moram izboriti za ovo stanovništvo i u slučaju da ne bude tako bit ću u situaciji da budem stvarno radikalan prema županijskim vlastima i FBiH, bilo kome tko u tom momentu bude osporavao ovaj dio - rekao je on.

Otkako je prije nekoliko godina Bosansko Grahovo ostalo bez svog doma zdravlja, odnosno otkako je ukinut, građani imaju svega dva puta tjedno posjete liječnika.

Problem je što se za uputnicu mora ići u 30 kilometara udaljen Drvar, a potom se preko Bosanskog Grahova ponovno moraju zaputili u županijsku bolnicu u 70 kilometara udaljeno Livno. Sve to stvara dodatne probleme građanima Bosanskog Grahova. Zabrinjavajuće je, kaže Radun, da neko kome je hitno potrebna zdravstvena usluga ne može direktno otići u Livno.

- Uputili smo zahtjev Skupštini županije da se pokušamo izboriti za svoj status, da imamo svoj dom zdravlja. Očekujemo u narednom periodu da ćemo dobiti dopis ili priopćenje koje će pokazati da li je to neki smjer. U najgorem slučaju ćemo tražiti, ako ne dobijemo taj vid rješenja, da pređemo u Dom zdravlja Livno pošto smo u prethodnom periodu pripadali nekada Domu zdravlja Livno i imali uredno i specijalistu i doktora. To bi bio ogroman pomak, narod bi se počeo masovno vraćati kao što je poslije povratka masovno odlazio radi zdravstvene zaštite - naveo je Radun.

On je istakao kako su uspjeli u Bosanskom Grahovu otvoriti apoteku, pekaru, piceriju, te da se život polako uspostavlja u toj općini, ali kako i dalje nema adekvatne podrške sa većih nivoa vlasti.

Dokaz da se život vraća u Bosansko Grahovo, rekao je, i da je u osnovnim školama 26 prvačića u ovoj školskoj godini, te da već sada znaju da će ih u narednoj godini biti 19. No, upozorio je da bi zbog nemara viših nivoa vlasti povratak mogao biti ugrožen.

Opovrgao je informacije u javnosti da je Bosansko Grahovo općina u kojoj se mladići žene putem ugovorenih brakova sa Albankama, te da se tako povećava populacija u toj lokalnoj zajednici.

- To je bila medijska priča, odlazak u Skadar i dolazak nekih Albanki. To nikada nije zaživilo niti je to realizirano. To su bile agencije koje su u tom momentu vjerovatno htjele da izvaraju mlađi naraštaj koji se vratio u Bosansko Grahovo. U tom momenu bilo je prijavljeno nekih 15-ak slučajeva. Međutim, samo jedan čovjek je otišao preko agencije i, naravno, nije uspjela ta pogodba. Nema apsolutno takvih slučajeva u Bosanskom Grahovu - rekao je Radun.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok