U organizaciji Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, u Kupresu je 12.12.2016.godine, održana jednodnevna radionica-okrugli stol, pod nazivom „KISELOST TLA – OGRANIČAVAJUĆI ČIMBENIK RAZVOJA POLJOPRIVREDE NA KUPREŠKOJ VISORAVNI“.

Na radionici su prezentirane slijedeće teme:

Važnost kontrole plodnosti tla i značajke tala kupreške visoravni

Prof.dr.sc. Radica Ćorić, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet  Sveučilišta Mostar

Materijali pogodni za kalcifikaciju

Akademik Vladimir Bermanec – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb

3. Kalcizacija kao mjera popravke tala i povećanja prinosa uzgajanih usjeva

Prof.dr.sc. Ivica Kisić, Agronomski fakultet Sveučilišta  Zagreb

Tijekom izrade stručne studije, „Karta uporabne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta za općinu Kupres“,čiji je naručitelj bilo Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, analizom uzoraka zemljišta, evidentirane su veće površine kiselih tala koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Suvišna kiselost tla je ograničavajući čimbenik koji u velikoj mjeri određuje učinkovitost svih biljno-uzgojnih zahvata na poljoprivrednim gospodarstvima. Kalcifikacija je danas na prostoru Hercegbosanske županije potpuno zapostavljen zahvat, što je u slučaju korištenja jako kiselih tala temeljni problem kojeg treba riješiti. Upravo na prostoru kupreške visoravni dominiraju izrazito kisela tla. Iz toga razloga preduvjet boljeg i bržeg razvoja poljoprivrede na ovom prostoru je provođenje mjera kalcifikacije. Cilj radionice je bio ukazati na problem kiselosti tala i rješavanje ovog ograničavajućeg faktora u postizanju većih prinosa poljoprivrednih kultura.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok