Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana u povodu 40. obljetnice smrti Gabrijela Jurkića, jednoga od najvećih bosanskohercegovačkih slikara. Na marki je prikazano osebujno Jurkićevo djelo pod nazivom „Snježna idila“ iz  1920. godine iz ciklusa „Zima“.

Ovo djelo nesumnjivo ga svrstava u istaknute predstavnike moderne i nalazi se u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno.

Marka je tiskana u malom arku od 4 make u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 25. veljače 2014. godine.

Život Gabriela Jurkića, njegovo posvećenje umjetnosti i stvaralački duh nemoguće je predstaviti u nekoliko riječi.

Njegova djela nadživjela su svoje vrijeme, odišu i prenose poeziju slavljenja lijepoga i čudesnoga. Gabrijel Jurkić rođen je 24. 3. 1886. u Livnu gdje je završio pučku i trgovačku školu. Nakon toga odlazi u Sarajevo gdje polazi Srednju tehničku školu koju napušta s nakanom da se posveti slikarstvu. Od 1906. godine đak je slikarske škole Bele Čikoša Sesije i Mencija Clementa Crnčića, a već 1907. s Napretkovom potporom upisuje Privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu.

Godine 1908. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beču gdje je primljen u IV. godište slikarskoga odjela, a u specijalnoj školi Kazimira Pochwalskoga od 1909. do 1911.  izučava segment  „Studija umjetnosti bosanske historije“. Nakon bečkih studija vraća se u Sarajevo gdje boravi do 1956. kada se sa suprugom Štefom preseljava u Franjevački samostan Gorica u Livnu gdje ostaje do svoje smrti 25. 5. 1974. godine.

Zbog slaboga vida prestao je slikati oko 1966., a 1970. godine nagrađen je Zlatnom plaketom Udruženja likovnih umjetnika BiH kao jedan od petorice doajena bh. umjetnosti. U znak zahvalnosti Franjevačkom samostan Gorica u Livnu ostavio je dio svoga umjetničkog opusa: dvjestotinjak slika i oko šest tisuća crteža, skica i krokija. Franjevci su opravdali povjerenje, sačuvali njegov plodan umjetnički rad te dio predstavili u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno.

Galerija Gabriela Jurkića

Hrvatska pošta Mostar

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok