Zenička župa Bezgrešnog začeća BDM Crkvice priredila je 19. prosinca 2016.  u povodu blagdana Božića prigodan duhovno-kulturni program „Božić u Zenici“,  na platou pored župne crkve u tome zeničkom naselju. Preko 600 Zeničana svih vjeroispovijesti bilo je nazočno na ovoj manifestaciji koja se u Zenici priredila po prvi put.

Suorganizator ove večeri bio je tamburaški sastav „Zlatne žice“ iz Zenice koji je zajedno s još jednim zeničkim glazbenim sastavom, VIS-om „Novo nebo“, tijekom programa izvodio hrvatske božićne pučke popijevke. Nastupio je također i dječji zbor KŠC-a „Sv. Pavao“ iz Zenice, a ekumensku notu cjelokupnoj večeri dala je solistica iz Drvara Neda Todorović izvedbom dvaju pravoslavnih božićnih napjeva.

Posebni gosti bili su mladi iz župa Drvar i Bos. Grahovo, koji su zajedno s domaćim mladima, upriličili „žive jaslice“ sa svim likovima i životinjama koji se u kontekstu božićnog otajstva spominju u evanđeoskim izvještajima i kršćanskoj predaji. Najviše pozornosti privukao je „mali Isus“ kojeg je predstavljao jednogodišnji Toni Marković iz Zenice.

Voditelji programa bili su Antonija Akrapović i don Davor Klečina, a za tu prigodu napravljena je velika pozirnica sa štalicom i jaslicama.

Na kraju programa nazočnima se obratio domaći župnik don Anto Dominković koji je zahvalio svim nazočnima, posebice glumcima, te izrazio nadu da će „žive jaslice“ postati tradicija svake godine u jednoj od pet zeničkih župa.

Nakon programa nastavljeno je druženje uz kuhano vino, pjesmu i zvuk tamburice.

Inicijativa za priređivanje ovog događaja u Zenici došla je od članova tamburaškog sastava „Zlatne žice“ koji su lani svirali na izvedbi „živih jaslica“ u Bos. Grahovu, pa su izrazili želju takvo što prirediti i u svome gradu. „Zlatne žice“ će svirati ove godine i u Drvaru na izvedbi „živih jaslica“ 23. prosinca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok