Sljedeći petak, 30.prosinca, održat će se sjednica Općinskog vijeća Livna. Jedna od točaka, odnosno prva točka, dnevnog reda bit će i stavljanje van snage odluke o izravnom prijenosu sjednica putem medija.

U obrazloženju ove odluke stoji da je zbog govora mržnje pojedinih vijećnika Regulatornoj agenciji za komunikaciju upućena prijava, prije nekoliko godina, i da je na osnovu te prijave radio postaja "Radio Livno" bila izložena mogućnosti plaćanja kazne. U obrazloženju se ne navodi je li ova radio postaja uopće i kažnjena zbog gore navedenoga.

U obrazloženju dalje stoji da će radio postaje i ostali mediji i dalje snimati sjednice vijeća, ali da će sami odlučivati što i kada će emitirati javnosti. To jest, da će prije emitiranja pročistiti snimku sjednice.

Dio oporbenih vijećnika OV Livno smatra da je ovo pokušaj medijske cenzure od strane vladajuće većine. Smatraju da je javni interes iznad govora mržnje. A kako pojedini vijećnici iz oporbe govore svaki od njih je obvezan se ponašati u skladu s etičkim kodeksom, koji uz smjernice predviđa i kazne za njegovo kršenje.

Inače, odlukom Općinskog vijeća Livna od 27.veljače  2009.godine sjednice Općinskog vijeća Livna se izravno prenose putem radio valova JP "Radio Livna" i ostalih medija.

Napomene radi, sjednice Sabora RH se već dugo vremena uživo prenose putem TV valova. Unatoč izrečenom nitko od zastupnika nije predložio da se ukine izravan prijenos sjednica.

Također, nakon odluke o izravnom prijenosu sjednica OV Livna, mišljenje je pojedinih vijećnika, da se značajno unaprijedila kultura javnog nastupanja vijećnika.

Postavlja se i pitanje tko će biti osoba koja će ocjenjivati što jeste, a što nije govor mržnje? Što će se prezentirati javnosti, a što ne?

I ne zaboravimo da svi na neki način financiramo rad vijeća i javnih poduzeća u općini Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok