U Tomislavgradu je u subotu osnovan Inicijativni odbor Hrvatske nezavisne liste Hercegbosanske županije (HBŽ).

Aktualni zastupnik u Domu naroda Federalnog parlamenta i Skupštini HBŽ-a Josip Perić je na samom početku, u osobno ime i ljudi koji ga okružuju, naveo da se razmišljalo o novoj političkoj opciji i nakon mnogo razmišljanja prevladalo je mišljenje da se ide za svaku županiju, u kojoj je to moguće, sa Hrvatskom nezavisnom listom, a od svih napraviti međužupanijsko vijeće koje bi koordiniralo radom županija i imalo zajednički nastup sa svim pozitivnim snagama u BiH kojima je cilj pravna i demokratski uređena BiH.

U svom govoru, Perić se dotakao i Hrvatskog narodnog sabora za koji kaže da je nužan za Hrvate u BiH u kojem bi trebali automatizmom biti svi izabrani predstavnici hrvatskog naroda, bez obzira kojoj stranci ili političkoj opciji pripadali, te intelektualni vrh Hrvata u BiH.

"Činjenica je da mi nismo iskoristili mogućnost koje su nam date kada su u pitanju županije od kojih smo mogli stvoriti male države, ekonomski stabilne, te spriječiti centralizaciju kojom većinu ovlasti i prihoda preuzima FBiH“, kazao je Perić dodavši da ukoliko dođe do razgovora o preustroju BiH, stav Hrvatske nezavisne liste je da prvo treba ukinuti entitete a tek onda razgovarati o ukidanju županija.

Također je nazočnima Perić prenio stavove vezane za gospodarstvo, gdje se treba prestati sa udomljavanjem podobnih kadrova u javna poduzeća ili na proračun čime se, kako kaže, opterećuje realni sektor već se trebaju stvoriti uvjeti da realno gospodarstvo uz olakšice, povoljnije kredite, administrativne deblokade postane konkurentno barem u okruženju.

"Isto vrijedi i za poljoprivredu o kojoj se mora povesti računa da se stimuliraju i potiču oni koji stvarno rade tu djelatnost, a sankcioniraju oni koji mešetarenjem uz pomoć vlasti otimaju stimulacije i poticaje onima koji bi od istih stvorili nove vrijednosti“, kazao je Perić.

Na posebno mjesto Perić je stavio braniteljsku populaciju za koju kaže da su zakinuti u ostvarivanju svojih prava dok su njihovi prihodi svedeni na minimum za preživljavanje. Dotakao se i onih koji uživaju privilegije Domovinskog rata a nisu ih zaslužili te poručuje svim čestitim braniteljima, ako žele mijenjati stanje, moraju se organizirati i boriti za svoja prava a ovakvom razjedinjenosti i apatijom se ne može ništa učiniti.

"Poseban svoj odnos želim posvetiti mladim ljudima na način da im se omogući da budu nositelji svih aktivnosti i zbivanja s tim da se uključe u borbu za svoja prava, uvažavajući struku, sposobnost i rad, a ne podobnost i poslušnost“, kazao je na kraju svog izlaganja Josip Perić.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok