Čovjek velikog srca, neobičan svećenik koji je bio uspješan profesionalni sportaš don Anto Ledić svojim primjerom ovih dana je pokazao kako možemo i trebamo biti humani.

Na aukciji je prodao sve nagrade koje je dobio kao sportaš, ali i svećenik, a dobivena sredstva namijenio je za liječenje Nirmele Kurtović i Josipa Ledića.

“Za mene ta priznanja svakako imaju veliku vrijednost, prije svega simboličku, ali smatram da je nečije zdravlje puno vrijednije. Mene mogu podsjećati na neka lijepa vremena, ali ovim ljudima će donijeti konkretnu korist” – smatra Ledić. Piše Osolobođenje.

Dobri ljudi

Sve pehare, medalje i nagrade otkupili su dr. Ermin Čehić iz Zenice, te Ivo Čurić iz Žepča s grupom prijatelja. Njih je dirnuo Ledićev gest, a nakon što su otkupili spomenute nagrade, oni su mu ih opet poklonili.

>>> Don Anto s Kupresa: Prodajem sva odličja i papin medaljon za spas malenog Hrvata i Bošnjakinje

“Bio sam protiv toga, ali oni smatraju da to treba ostati dio mene. Rekao sam da ću ih opet prodati, jer su medalje, pehari i priznanja bili samo sredstvo da se ljudi okupe oko jednog plemenitog cilja. Njihov odgovor je bio opet ćemo učiniti isto”, kaže nam don Ledić.

Na aukciji je bilo 15 pehara, 33 medalje, deset plaketa, te Grb pape Ivana Pavla II, kojeg mu je osobno darovao papa, odljev s grbom Marije Tereze G. i drugi predmeti. Interes za aukciju bio je veliki, a sve je, kako kaže don Ledić, krenulo nakon priče koju je o njemu radio magazin Dani. Do tada je dobijao samo pohvale na svoj Facebook profil, da bi poslije interes medija učinio svoje.

Don Ledić je jedan od rijetkih, ako ne i jedini svećenik u svijetu koji se može pohvaliti da je sedam puta osvajao zlatne medalje na državnim natjecanjima u jednoj sportskoj disciplini.

On je to učinio kao dizač tegova. Uz to, jedanaest puta je bio zlatni kao veteran u BiH, dok je na svjetskom prvenstvu veterana zauzeo osmo mjesto. Simboliku cijeloj akciji daje činjenica da se sportom počeo baviti kako bi sačuvao vlastito zdravlje.

“Dizanje tegova mi je pomoglo da se borim sa skoliozom kralježnice, nisam u sport ušao da bih osvajao medalje, ali eto desilo se i to”, podsjeća Ledić.

Uz sportske uspjehe, don Ledića su krasile i krase ga i danas ljudske vrline. Uvijek se trudio da pomaže ljudima i u tome nikada nije štedio sebe. Tome najbolje svjedoče građani Zenice, gdje je godinama bio ravnatelj Katoličkog školskog centra. U ovom gradu svi su s tugom dočekali njegov premještaj u službu u Novi Travnik. Za njegovu ljudskost i nesebičnost Zenica mu se odužila tako što je izabran za laureata Grada.

Veliki odziv

“Odrastao sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, koja mi je ugradila temelje otvorenosti, s tim da sada shvaćam kako su tako samo živjeli svoju vjeru. Neprihvaćanjem drugih, mi u stvari ne prihvatimo sebe. Moj učitelj Isus Krist pokazao mi je kako se treba ophoditi prema ljudima, bez obzira na to tko su i što su. Pokazao mi je da među drugima mogu postojati bolji”, ističe Ledić.

Ovim putem pozvao je sve ljude dobrog srca da se uključe u akciju pomoći za Nirmelu i Josipa, jer su za njihovo liječenje potrebna puno veća sredstva nego je on uspio prikupiti svojim gestom. Raduje ga činjenica da se već u župi Svetog Mateja u Mostaru prikupljaju sredstva za pomoć Nirmeli i Josipu. Javio se i poznati dirigent Emir Nuhanović, ali i brojni građani BiH koji trenutno žive u inozemstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok