Nakon iznimno uspješnih izložbi u Virovitici i Zagrebu, livanjski akademski slikar Ivica Vlašić predstavio se svojim radovima i splitskoj publici.

Izložba, u povodu četrdeset godina njegovog stvaralačkog rada, otvorena je u galeriji Dominikanskog samostana „Vinko Draganja,OP“.

Na otvorenju izložbe govorio je ravnatelj Galerije fra Ivan Iko Mateljan uputivši riječi zahvale Ivici Vlašiću koji je omogućio i splitskoj publici upoznati svu ljepotu livanjskog krajolika. Mateljan je veoma nadahnuto govorio o beskrajnoj vidljivosti livanjskih krajolika, o posebnoj igri svjetla i sjene, o specifičnom plavetnilu livanjskog neba koje se voli slikati. Sve je to, kako je rekao ravnatelj galerije, zorno prikazano na Vlašićevim djelima.  Mateljan je posebnu zahvalnost uputio livanjskom načelniku Luki Čelanu  koji je bio nazočan otvorenju izložbe. „Pratiti rad umjetnika ponekad  je važnije nego rad političara ili drugih javnih osoba. Jer umjetnost stvara zdravi duh. Gdje ima lijepe umjetnosti ima i zdravoga duha“, kazao je Mateljan  istaknuvši da mu je posebno drago zbog nazočnosti livanjskoga načelnika koji je izložbu podržao i kao pokrovitelj. Koordinator organizacije izložbi u sva tri velika grada u Hrvatskoj, u Zagrebu, Virovitici i Splitu, bio je zadužen Ivan Maruna a veliki doprinos dao je i  likovni kritičar Stanko Špoljarić. U obraćanju nazočnima Špoljarić je nazočnima u svom izlaganju definirao Vlašićevo otkrivanje ljepote kazavši da  je ljepota kanon slike, krajolik zakon u pojmu ljepote, a konji znak i naše težnje ka ljepoti slobode. U izjavi za medije livanjski načelnik Luka Čelan je kazao da mu je osobito zadovoljstvo što se u veoma kratkom vremenskom razdoblju splitskoj publici predstavljena dva livanjska umjetnika osvrnuvši se na nedavno predstavljanje knjige i otvorenja izložbe u Splitu Livnjaka Gorana Sučića. „Evo večeras smo svjedoci otvorenju izložbe vrhunskog livanjskog slikara Ivice Vlašića povodom njegovog četrdesetogodišnjeg stvaralaštva. Na ovaj način predstavljamo Livno u najboljem svjetlu. Mogu samo reći da će grad Livno i u budućnosti podržavati ovakve i slične projekte“, kazao je načelnik Čelan.

Svima koji su doprinijeli na bilo koji način da sve ono što je godinama stvarao bude predstavljeno široj publici zahvalio je i sam umjetnik Ivica Vlašić. U svojoj karijeri imao je više od stotinu skupnih izložbi a za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja. Uvršten je u zagrebačku Enciklopediju hrvatske umjetnosti te u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju. Otvorenju izložbe u Splitu nazočili su, pored domicilnog stanovništva i onih koji žive i rade u Splitu a porijeklom su iz livanjskog kraja, i dobar dio Livnjaka koji su svojim dolaskom dali podršku jednom on najpoznatijih livanjskih umjetnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok