U subotu 1. ožujka pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren krstio je šesto dijete obitelji Ranka i Ljubice Džeko u župi Vidoši. Na Euharistijskom slavlju u župnoj crkvi s biskupom je koncelebrirao župnik fra Pero Kuliš.

U obitelji Džeko tri su sina i tri kćeri, a najmlađi član - sin, novokrštenik zove se Srećko. Na koncu Misnog slavlja uslijedio je svečani blagoslov, a nakon toga župnik fra Pero i biskup Semren uputili su im iskrene čestitke.

Biskup Semren potom je imao obred krštenja u župi Livno. Tamo je četvero djece primilo krštenje, a prisutna među njima - obitelj Kasalo (Kazimir i Stanislava) krstili su svoje šesto dijete, kći Jelenu. Misno slavlje predvodio je biskup Semren, a u koncelebraciji su bili livanjski župnik fra Vinko Sičaja, župni vikar fra Ivica Baketarić i župni vikar iz Busovače fra Vinko Tomas (fra Vice).

U svojoj propovijedi biskup Semren kazao je da je dijete najveći Božji dar i najveće bogatstvo za svaku obitelj. Isusovo krštenje istaknuo je kao bitni sadržaj našega krštenja. „Krštenje uvodi dijete u zajednicu da bude među mnogom braćom Isusovom. Svi su kršćani Kristovi učenici i imaju zadaću naviještanja Kristova evanđelja na zemlji. Život je čudan; nikad čovjek ne zna kad će doći kraj ovozemaljskog djelovanja, jer jedini koji upravlja budućnošću i koji ima sve u svojim rukama jest Bog. Kršćanin je pozvan da naviješta evanđelje i da živi od Božje ljubavi na zemlji. Sam čin krštenja upućuje na križ koji je simbol ljubavi koju je Krist prikazao za čovječanstvo. Voda čisti nečistoću s tijela, ali isto tako i nečistoću duše. Tako je Isusovo krštenje simbol za prelazak iz ropstva u slobodu. Krštenje je također trenutak nove ljudskosti i novog čovječanstva. Čovjek se rađa dva puta: prvo rođenje jest ono tjelesno, a drugo - kada postajemo djeca Božja s pravom na obećanje svetosti i sreće“, kazao je biskup Semren ističući da voda u krštenju posjeduje Božansku moć i snagu, podsjećajući potom na Isusove riječi: „Ako se tko ne rodi iz vode i Duha Svetoga, taj neće ući u Kraljevstvo Božje.“

„Ovo su nesvakidašnji događaji u današnjim vremenima, ali poticaj za darivanje novog života treba tražiti kod Boga jer je On sve darovao iz ljubavi. Božji su nacrti za svakog pojedinca puni ljubavi i stoga se ne treba plašiti imati djecu“, kazao je biskup Semren na kraju Mise s velikom radošću. Livanjski župnik fra Vinko Sičaja zahvalio je i čestitao obiteljima na ovom događaju nakon čega je uslijedio završni svečani blagoslov.

kta

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok